CDA: 'Suriname terechtwijzen voor schending mensenrechten'

22/05/2017

DEN HAAG - Martijn van Helvert, kamerlid van de Nederlandse politieke partij Christen-Democratisch Appèl (CDA) wil dat Bert Koender, minister van Buitenlandse Zaken (PvdA) Suriname terecht roept voor het schenden van mensenrechten. Hij doelt op het inzetten van de Surinaamse Mobiele Eenheid tijdens protesten en het hardhandig optreden tegen betogers. Van Helvert heeft hier vragen over gesteld aan het kabinet, meldt het Tweede Kamerlid op Facebook.

Het parlementslid vindt dat Nederland 'vanuit de zakelijke en betrokken relatie Suriname zou moeten aanspreken op mensenrechtenschendingen'. Ook laat Van Helvert weten hoe hij denkt over 'de naleving van democratische grondrechten in Suriname door de Surinaamse staat'. Hij wijst Koenders op de juridische afhandeling van de Decembermoordenstrafzaak.

De regering moet zich uitspreken tegen het verbieden van een protestactie in de Surinaamse grensplaats Nickerie, vindt de CDA'er. Tot twee keer toe werden de aangevraagde protestvergunningen geweigerd. Betogers werden zaterdag verboden te protesteren in het centrum van Paramaribo, waardoor de protestactie in het partijcentrum van de NPS werd gehouden.

Bron: de Ware Tijd, Suriname