Caricom wil herstelbetalingen en kwijtschelding schulden van voormalige kolonisatoren

13/03/2014

PARAMARIBO - Caricom-landen willen niet alleen geld zien van hun voormalige Europese kolonisatoren. Ze streven ook naar kwijtschelding van schulden die ze bij die landen hebben.

Het eisen van een formele spijtbetuiging voor het slavernijverleden en het uitmoorden van de Inheemse bevolking, het opzetten van Caribische cultuurinstituten, een Inheemsen Ontwikkelingsplan en overdracht van technologie behoren tot de belangrijkste punten die worden opgenomen in een actieplan dat de komende tijd zal worden gemaakt. Dat hebben de Caricom-leiders besloten op hun dinsdag afgesloten tweedaagse tussentijdse top op St. Vincent en de Grenadines.

Caricom-voorzitter Ralph Gonsalves hoopt dat het blok uiterlijk eind juni al zodanig is opgeschoten dat een officiële brief naar de Europese landen kan worden gestuurd. De regeringsleiders hebben zich in Kingstown diepgaand gebogen over het concept 'Regional Strategic and Operational Plan for a Caribbean Reparatory Justice Programme' (CRJP) en deze goedgekeurd. Dat staat in het slotcommuniqué dat is uitgegeven aan het einde van de bijeenkomst.

Ook Suriname heeft een bijdrage geleverd aan de samenstelling van dit document. De Caricom-leiders hebben de lidlanden gevraagd op nationaal niveau door te gaan met onderzoek en documentatie van het slavernijverleden, om goed voorbereid te zijn wanneer het proces met Europa aanvangt.

Bron: de Ware Tijd, Suriname