Burger op Aruba moet meer betalen voor zorgDINSDAG 29 MEI 2012, ORANJESTAD — Minister Richard Visser (AVP) wil werk maken van het plan om aanvullende zorgpakketten te introduceren naast een basispakket voor AZV. De minister maakte dit gisteren bekend tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad. Visser wil bovendien reizigers verplichten om een reisverzekering af te sluiten.

Het gaat op financieel gebied goed met AZV, verklaart minister Visser. “Het was in de afgelopen paar jaar voor het eerst dat AZV financiële rust heeft gehad. De cashflow is goed en de accounting en het bestuur zijn ijzersterk en ik krijg elke maand precies te weten hoe het ervoor staat. Dit was voorheen nooit het geval”, aldus de minister. Overigens publiceerde Amigoe onlangs nog dat AZV de gestelde bezuiniging op de kosten, zoals de minister voorstond, niet wist te realiseren.

Het feit dat AZV niet voor conflicten, zoals met apothekers en artsen naar de rechter ging zoals in het verleden, heeft ook voor de nodige rust gezorgd, zei Visser gisteren. “De vraag is nu, wat is de bevolking bereid om te betalen voor haar zorg? Het is nu eenmaal zo dat burgers maar een fractie betalen van wat ze eigenlijk moeten betalen voor de kwaliteit van zorg die ze krijgen.” De minister zegt extra druk te zetten op de uitvoering van het al jarenoude plan om het zorgpakket van AZV te verdelen in een basispakket en aanvullende pakketten. “We moeten een basispakket definiëren. Daarbij moeten we ervan uitgaan dat niet alles in dat pakket kan.”

Reisverzekering verplicht

Minister Visser merkt verder op dat nog altijd veel mensen die naar het buitenland reizen geen reisverzekering afsluiten. “Mensen laten het na om die extra 100 florin voor een verzekering af te sluiten om geld te besparen.” Wanneer deze mensen vervolgens op hun reisbestemming ernstig ziek worden of een ongeluk krijgen, komt zorgverzekeraar voor onvoorziene kosten te staan. “We betalen er wel voor, maar het breekt ons budget”, verklaart minister Visser. Daarom is hij momenteel samen met AZV en reisbureaus aan het overleggen over een mogelijke oplossing waarbij iedereen die op reis gaat automatisch een reisverzekering afsluit. “Er zijn verschillende manieren waarop dit kan gebeuren. Of je moet een bewijs overleggen dat je al een verzekering voor een jaar hebt afgesloten, of het wordt in de ticketprijs inbegrepen of het komt in je verzekeringspakket van AZV. Of het kan per individueel geval geregeld worden, maar hoe dan ook moet het verboden worden om zonder reisverzekering van het eiland af te gaan” aldus de minister. Hij zegt dat er wel rekening moet worden gehouden met het reisgedrag van burgers. “De een reist natuurlijk meer dan de ander en mensen die niet of nauwelijks reizen willen natuurlijk niet betalen voor een verzekering van een ander.”