‘Braamspuntzand niet geschikt voor bouwconstructies’

22/02/2017

PARAMARIBO - Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemersvereniging (AAV) vindt dat minister Regilio Dodson (NH) drogredenen heeft opgevoerd om de uitgifte van zandconcessies te Braamspunt te verdedigen. “Het is niet waar wat de minister zegt. Het schelpzand van Braamspunt is totaal ongeschikt voor cement en betonverbindingen, want het is te zout. Daarom gebruiken wij als aannemers het niet bij onze projecten”, zegt Wong tegenover de Ware Tijd

Volgens hem wordt het zand van Braamspunt voornamelijk voor het aanleggen van zandwegen gebruikt. Voor het ophogen van percelen wordt het ook afgeraden omdat planten vanwege het te hoge zoutgehalte er moeilijk op groeien. De AAV roept de totale samenleving op het product van de vier ondernemers die onlangs van Dodson toestemming kregen om weer zand te mijnen te Braamspunt, te boycotten.

"Als AAV zijn we voorstander van verantwoordelijk ondernemerschap. Onze leden kijken niet alleen naar korte termijn financiële voordelen en winst, maar ook naar de lange termijn en duurzaamheid. De zandafgravingen te Braamspunt zijn nadelig voor het gehele land, dus ook voor ons", zegt de voorzitter.

Naar verluidt zou het besluit ter hervatting van de discutabele zandafgravingen voornamelijk zijn genomen ten gunste van één van de vier ondernemers. De regering zou een grote betalingsachterstand bij die ondernemer hebben en de toestemming geldt als een voorlopige compensatie. Wong stelt dat het verhaal van minister Dodson dat er nog onvoldoende alternatieven zijn ter vervanging, ook niet klopt.

Bron: de Ware Tijd, Suriname