Bouterse: Het zal niet makkelijk zijn

2 februari 2017

Paramaribo - De nieuwe ministers Ferdinand Welzijn, Jerry Miranda, Cristien Polak, Roline Samsoedien en Yldiz Pollack-Beighle mogen hun borst nat maken. ,,Het zal niet makkelijk zijn”, waarschuwde president Desiré Bouterse het vijftal gisteren tijdens hun beëdiging in het Presidentieel Paleis. Dat meldt de Ware Tijd.

Volgens het staatshoofd kan van geen van de ministeries worden gezegd dat het een ‘makkelijke job’ wordt. ,,Er is enorm veel te doen. In de loop der tijden is er ontzettend veel misgegaan en we moeten nu heel veel voor het volk doen. Er rust dus een zware verantwoordelijkheid op uw schouders. Het vertrouwen moet terug worden gebracht.”Over Ruimtelijke Ordening, Gronden Bosbeheer, waar Samsoedien, voormalig deken van de districtscommissarissen de leiding over krijgt, was de president duidelijk.

,,U krijgt aparte instructies van mij. Het zal niet makkelijk zijn, maar uw ministerie is wel een dankbare tool om de arme man en vrouw te helpen.” Ook Openbare Werken (OW), waar Miranda de scepter zwaait, wordt hels karwei. ,,OW is een regering op zich”, hield Bouterse de nieuwe bewindsman voor. ,,Het lijkt transparant en geordend, maar het is een verschrikking daar. Die augiasstal moet worden opgeruimd.”

Het staatshoofd benadrukte dat de samenwerking met het bedrijfsleven de laatste tijd vrij goed is. Mede daardoor werd het goed geacht iemand uit die sector te polsen. Welzijn heeft jarenlang leidinggegeven aan de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. Hij had eigenlijk geen andere keus dan in te stemmen met het ministerschap. ,,Ik vroeg hem: ‘Ga je het doen? Ja of ja?’”

Bouterse zei de vijf nieuwe ministers dat ze ‘veel’ gaan incasseren, ‘want u bent toegetreden tot de politieke arena, waarin u zowel voorals tegenstanders zal hebben’. De bewindslieden kunnen volgens het staatshoofd veel kritiek verwachten. ,,Al is het onterecht ... u zal verdraagzaamheid moeten tonen. U bent beleidsvoerder, politicus, manager, publiciteitsman. Dat maakt het werk interessant.”

De president bedankte de scheidende ministers Sieglien Burleson (HI), Siegfried Wolff (OW), Steven Relyveld (RGB), Faizal Abdoelgafoer (Sporten Jeugdzaken) en Niermala Badrising (BuZa) voor de diensten bewezen aan de natie. ,,Het was zeer uitdagend en u heeft een heel offer gebracht.” Joan Dogojo, die de leiding had over Sozavo, neemt de plaats in van Abdoelgafoer bij Sporten Jeugdzaken.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao