Bouterse geniet geen immuniteit als president

09/02/2017

PARAMARIBO - President Desi Bouterse geniet geen enkele immuniteit als het gaat om berechting in een strafproces. De Surinaamse wetgeving voorziet daar niet in. Een eventuele opstand van aanhangers van de president bij een veroordeling door de Krijgsraad wordt door de jurist Hugo Essed gezien als een grote leugen die de samenleving wordt ingeprent, niet eens door Bouterse, maar door aanhangers van hem.

Die mening wordt ook gedeeld door onder andere staatsrechtgeleerden.
Essed, in het decemberstrafproces vertegenwoordiger van de nabestaanden van de decembermoorden van 1982, was dinsdagavond gastspreker op een discussieavond van Stichting Kenniskring. Voor Essed en zijn cliënten is het een vaststaand feit dat hoofdverdachte Desi Bouterse, niet zonder een veroordeling uit deze rechtszaak komt.

Essed die zelf geen strafjurist is zegt dat dit door strafrechtgeleerden, zoals wijlen Freddie Kruisland en voormalig advocaat-generaal Armand van der San, meerdere keren is bevestigd. Er wordt rekening mee gehouden dat niet alle 26 verdachten schuldig worden bevonden. Veroordeling van Bouterse is het uitgangspunt van de nabestaanden en dat zal rechtdoen aan het gevoel, dat er in Suriname nog altijd sprake is van een rechtsstaat.

Volgens Essed, gaat het bij de nabestaanden en de samenleving precies daarom in deze strafzaak. Of er daarna sprake zal zijn van gratie of amnestie is een ander hoofdstuk, maar daarvan is de advocaat geen voorstander en hij zal er dan ook niet aan meewerken. De jurist zegt over het verdere verloop van de rechtszaak een positief gevoel te hebben, sinds de Krijgsraad op 30 januari heeft beslist dat juridisch niets het proces in de weg kan staan. "Donderdag zal er denk ik opluchting zijn en voor anderen teleurstelling."

Bron: de Ware Tijd, Suriname