Boothouders Albina faliekant tegen aanmeerplaats

18/01/2017

PARAMARIBO - Boothouders van Albina zijn zeer gekant tegen het plan van de overheid om aan te meren bij de veersteiger. Zij vrezen dat hierdoor veel minder mensen de oversteek vanuit Frans-Guyana zullen doen, omdat er maatregelen tegen hen genomen zullen worden wegens het feit dat sommigen illegaal wonen aan de Franse kant.

Deze mensen komen voornamelijk om goederen te kopen in de winkels in Albina en als ze straks hiervoor belasting moeten betalen, zullen ze liever inkopen doen in Frans-Guyana. "Ook is er bij de veersteiger geen ruimte voor de driehonderd boten en wij vinden die plek gevaarlijk voor de passagiers. Als het water onstuimig is, zal het riskant zijn voor de mensen om in te stappen, omdat de boot op en neer beweegt", zegt Ricardo Banda, voorzitter van de boothouders- organisatie van Albina, tegen de krant. Indien de plannen worden doorgevoerd, vreest hij dat hij en zijn collega's veel minder zullen verdienen. Dat zal een slag zijn voor deze ondernemers vooral wegens de verslechterde economische situatie, zegt hij.

Hij verzet zich niet tegen andere plannen van de overheid zoals het vergunning plichtig maken van de boothouders vanaf 1 maart. Daarom roept hij de collega's op hun boten te laten keuren door de Maritieme Autoriteit Suriname, een voorwaarde om een vergunning te krijgen. "Dat moeten ze zelf doen, als ze een vergunning willen. We zijn niet tegen deze regels, omdat ze nodig zijn om de sector te ordenen." Marinus Bee , Abop-parlementariër van Marowijne, zegt dat het gaat om vier groepen boothouders. Zij moesten na de Binnenlandse Oorlog aanmeren bij de veersteiger van Albina. Wegens onder andere vechtpartijen is er toen besloten om de boten te laten aanmeren nabij de politiepost. Ook was daar vroeger een douanepost.

Bron: de Ware Tijd, Suriname