Bondsbestuur ’s Lands Hospitaal kan personeel niet meer ‘sussen’

31/05/2017

PARAMARIBO - De vakbond van ’s Lands Hospitaal (LH) heeft in de afgelopen weken geprobeerd om de rust onder het personeel te bewaren, maar dat schijnt nu niet meer te lukken. Volgens afspraak zou de overheid de ziekenhuismedewerkers een lumpsum van vierduizend Surinaamse dollar in twee tranches uitbetalen, gelijk verdeeld per eind april en eind mei. Slechts een deel van de eerste tranche, ruim SRD 1.1 miljoen is betaald. Over de resterende betaling is er geen duidelijkheid.

Indien de overheid vandaag haar afspraken niet nakomt, zal de bond op een ledenvergadering besluiten wat gedaan zal worden om betaling af te dwingen. Zelfs de minister vanVolksgezondheid die autorisatie moet geven aan zijn collega van Financiën kan geen uitsluitsel geven. Maandagheeft hij gezegd dat hij zijn best zal doen zodat de overige SRD 3.000 van de eerste tranche wordt vrijgemaakt.

Verder heeft het personeel sinds april ook recht op een bedrag van SRD 375, als koopkrachtversterking, maar ook dit is niet uitgekeerd. Bondsvoorzitter Imro Edam ziet donkere dagen aankomen voor de gezondheidssector. Hij vindt het jammer dat de ambtenaren sinds medio april de koopkrachtversterking hebben ontvangen, maar het ziekenhuispersoneel niet. Niet alleen het personeel van LH roert zich, maar ook dat van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en het Mungra Medisch centrum.

Bron: de Ware Tijd, Suriname