Bond Diakonessenhuis voert actie

31/05/2017

PARAMARIBO - Bondsleden van het Diakonessenhuis houden woensdagochtend een staking. Ongeveer tweehonderd werknemers voeren actie tot en met vrijdag van zeven uur tot negen uur in de ochtend. Daarna zullen ze het werk hervatten. De bondsleden zijn ontevreden omdat er nog geen aanvang gemaakt kan worden met de CAO-onderhandelingen. Er zijn tussentijds akkoorden ondertekend, maar nog geen volledige CAO. Als particulier ziekenhuis komt het Diakonessenhuis niet in aanmerking voor koopkrachtversterking, in tegenstelling tot de overheidsziekenhuizen.

Ze eisen nu een koopkrachtversterking die als vast looncomponent wordt opgenomen. De regering heeft al eerder een koopkrachtversterking toegezegd aan werknemers bij ziekenhuizen van de overheid. Het gaat om SRD 375 per maand van april tot en met juni en vanaf augustus tot en met december SRD 500 per maand.

Het personeel van 's Lands Hospitaal (LH) heeft sinds april ook recht op koopkrachtversterking, maar dit is niet uitgekeerd. Indien de overheid woensdag haar afspraken niet nakomt, zal de bond tijdens een ledenvergadering besluiten wat gedaan zal worden om betaling af te dwingen. Bondsvoorzitter Imro Edam ziet donkere dagen aankomen voor de gezondheidssector. Hij betreurt het dat de ambtenaren sinds medio april de koopkrachtversterking hebben ontvangen, maar het ziekenhuispersoneel niet.

Bron: de Ware Tijd, Suriname