Bonaire te ver voor sommige partijen

7 februari 2017

Den Haag - Stemgerechtigden in Caribisch Nederland kunnen op 15 maart bij de Tweede Kamerverkiezingen geen stemuitbrengen op elf van de 28 partijen die wel in kieskringen in Europees Nederland deelnemen. Het gaat om nieuwkomers die er niet in geslaagd zijn het benodigde aantal van tenminste tien steunbetuigingen in de ‘Kieskring Bonaire’ bij elkaar te sprokkelen.

Het zijn overigens partijen - zoals Niet Stemmers, Geen Peil en MenS en Spirit – die, afgaande op de peilingen, sowieso geen kans op een zetel maken. De zes nieuwkomers waarop ook in Caribisch Nederland kan worden gestemd, zijn de Ondernemerspartij van ex-PVV’er Hero Brinkman, VoorNederland met lijsttrekker Jan Roos, DENK, Nieuwe Wegen van exPvdA-kamerlid Jacques Monasch, Forum voor Democratie met Thierry Baudet als eerste man en Artikel1 van Sylvana Simons. Van deze partijen lijkt DENK, dankzij de Turkse en Marokkaanse aanhang, als enige verzekerd te zijn van een of twee zetels.

Het CDA, de PvdA, de ChristenUnie en Artikel1 zijn de enige partijen met Caribische kandidaten. De Statiaanse politicus Koos Sneek staat als lijstdu-wer op een onverkiesbare 49e plaats op de CDA-lijst, oud-Kamerlid en Ocan-voorzitter John Leerdam doet datzelfde voor de PvdA en Ixora Balootje, lid van de Provinciale Staten in Zuid/Holland, voor de CU. Artikel1 heeft twee Curaçaose Nederlanders op de lijst: Juanita Hernandéz Gonzaléz (11e) en Glenn Helberg (18e). Op de lijst van GroenLinks staat, als lijstduwer, voormalig woordvoerder Koninkrijksrelaties Ineke van Gent. Op dit moment zit er - sinds het vertrek van Tanja Jadnanansing (PvdA) - geen Caribische Nederlander in de Kamer.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao