Bloedbank werft actief donoren

10/03/2017

PARAMARIBO - Het aantal bloeddonaties dat de Bloedbank normaliter verwacht, is in januari en februari met bijna twintig procent afgenomen. Om pro-actief in te spelen op deze afname en om beter te voldoen aan de vraag van de ziekenhuizen naar bloed, organiseert de Nationale Bloedbank van dinsdag tot en met zaterdag de 'Wiki…! Kon Gi Brudu–week'.

"Deze campagne is bedoeld om mensen wakker te schudden en te motiveren om bloeddonor te worden. Ons donorenbestand is ook toe aan aanvulling. Eigenlijk is dat een voortdurend proces, dus proberen wij elk jaar opnieuw mensen te motiveren om daadwerkelijk bloeddonor te worden", zegt Ellen-Jeanne Burleson, coördinator Donorbeleid & Communicatie van de Bloedbank.

Het streven is om maandelijks minstens duizend eenheden bloed te krijgen en daarom worden alle bestaande donoren voor wie het tijd is om bloed te komen geven en een ieder die donor wil worden opgeroepen. "Er is altijd behoefte vanuit de ziekenhuizen", zegt Burleson en voegt er aan toe "dat de instelling er in gelooft dat er nog steeds mensen zijn die aan deze nobele oproep willen voldoen."

De oorzaken van de afname zijn divers. "De precaire economische situatie in het land maakt bijvoorbeeld dat mensen minder in staat zijn om naar de Bloedbank te komen om te donoren. Verder zijn er ook andere redenen waarom mensen geen bloed (meer) kunnen geven zoals sikkelcellen, diabetes, bloedruk patiënten, mensen die een chronisch ziekte hebben", aldus Burleson.

Bron: de Ware Tijd, Suriname