Bijltjesdag bij staatsbedrijven begonnen

18/02/2017

PARAMARIBO - Zoals door president Bouterse twee weken geleden aangekondigd is, wordt de bezem gehaald door de top bij staatsbedrijven. De bijltjesdag begon bij Telesur, waar minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie financieel directeur Russ Headley heeft geschorst. Hij zat al enkele maanden op de schopstoel.

In november werd hij door de raad van commissarissen (rvc) voor schorsing voorgedragen bij toenmalige minister Andy Rusland. Die schoof, naar de Ware Tijd verneemt, het besluit te lang voor zich uit. De rvc zegt dat er onregelmatigheden in het financieel beleid bij Telesur zijn geconstateerd, waardoor Headley een stap terug diende te doen zodat onderzoek kan worden ingesteld.

Vrijdag viel het doek voor Abop-topper Lesley Daniel. Hij werd tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders geschorst als waarnemend directeur bij het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB). De regering was hem al sinds eind 2015 liever kwijt dan rijk, maar zijn ontslag zou toen niet volgens de juiste procedure zijn aangepakt. Wel werd zijn salaris geblokkeerd nadat Guno Robertson als directeur werd aangesteld.

Daniel spande een rechtszaak aan tegen de Staat om behoud van zijn salaris en hij werd door de rechter in het gelijkgesteld. De kantonrechter oordeelde dat hij alleen tijdens een aandeelhoudersvergadering ontslagen kan worden. Vooruitlopend op zijn ontslag is hij vrijdag door minister Miranda op non-actief gesteld. Hem wordt verduistering verweten en er zouden ook grove onregelmatigheden zijn geconstateerd in de boekhouding in de periode dat hij de leiding had. Het zou gaan om totaal ruim vijfentwintig miljoen Surinaamse dollar.

Daniel wordt ook verweten veertigduizend US dollar te hebben verduisterd. Hij beweert met het dienstvoertuig dat hem destijds ter beschikking was gesteld betrokken te zijn geweest bij een verkeersongeval. De auto zou toen total loss zijn verklaard, waarna hij het voornoemde bedrag ontving voor aanschaf van een nieuwe dienstauto. Echter, er zou bij de politie geen registratie zijn van het verkeersincident en de auto kan niet worden achterhaald. Telefoontjes en een sms naar het mobiele nummer van Daniel om van hem een reactie te vernemen, bleven onbeantwoord.

Bron: de Ware Tijd, Suriname