Bijkerk vecht AOV-korting aan

22 februari 2017

Kralendijk - Advocaat Michiel Bijkerk begint een proefproces tegen SVB Curaçao om de korting op buitenlandse AOV-uitkeringen. Hij kan dat doen, omdat hij zelf ook ‘een beetje AOV’ krijgt van het buureiland. De korting en het schrappen van de kerstbonus noemt de advocaat ‘een grove fout’. Curaçao kort op de uitkeringen voor niet-ingezetenen als bezuinigingsmaatregel.

Het AOV-fonds dreigt uitgeput te raken. Aanvankelijk was een veel hogere korting van 25 procent voorgesteld, maar daar had de Raad van Advies scherpe kritiek op. Volgens Bijkerk laat Curaçao ook met de korting van 10 procent de eigen ouderen in de steek. ,,De zwaksten in de gemeenschap worden benadeeld; mensen die niet meer kunnen werken. Maar toen ze nog op Curaçao woonden, Curaçaoë- naars of niet, hebben ze wel altijd elke maand hun AOV-pre- mie betaald. De 10 procent korting op hun AOV is dus een soort diefstal.” Op Bonaire wonen veel AOV-gerechtigden uit Curaçao, maar de politici op Bonaire ‘zeggen hier zoals gewoonlijk niets van’.

Hetzelfde geldt voor de bond voor gepensioneerden UPAH, aldus Bijkerk. ,,Dit is niet de manier waarop onze eilanden elkaar moeten bejegenen.” De stichting Golden Meand Society (GMS) treedt op als tweede verzoeker. Met GMS voert Bijkerk al jaren strijd voor gelijke uitkeringen op Bonaire als in Europees Nederland. In- middels is deze zaak bij internationale gerechtshoven ingediend. Bijkerk hoopt op Curaçao een medestander te vinden in Statenlid Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu, die vaak voor gepensioneerden opkomt. Inmiddels heeft Bijkerk officieel protest aangetekend tegen de AOV-maatregel bij de SVB op Curaçao. Daarin voert hij aan dat de maatregel discriminatoir is en bovendien dat alle inwoners van het Koninkrijk als binnenlandse ingezetenen beschouwd moeten worden. ,,Het Koninkrijk is het enige internationaal erkende land.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao