Bespreking Valies en regering positief

21/01/2017

PARAMARIBO - Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor leerkrachten in Suriname (ALS), typeert het vier uur durend gesprek dat hij vrijdag heeft gehad met de regering als vruchtbaar. “De gesprekken zijn positief richting oplossing”, zegt Valies. We zijn er nog niet, vandaar een vervolggesprek.”

De besprekingen worden in het weekend voortgezet en Valies is hoopvol gestemd. De BvL en ALS staken nu negen dagen over de uitvoering van het herwaarderingsakkoord. Er waren afspraken met de onderwijsbonden om de herwaardering in januari in te voeren, maar die is door de regering verschoven naar maart. BvL/ALS wil echter directe uitvoering en voert onder andere hiervoor actie.

Hoewel de uitkomst van het gesprek nog niet bekend was, riep Valies vrijdagochtend de stakers op om zich maandagmorgen in het stakingscentrum 'Unique' te melden. Hij wil hiermee duidelijk niet wachten op de uitkomst van het overleg met de regering vrijdag.Valies is samen met zijn leden gelopen naar het Kabinet van de President, waar het gesprek gevoerd zou worden. Nu al mag geconcludeerd worden dat ongeacht de uitkomst van het gesprek hervatting van het werk nog niet gegarandeerd is.

In een schrijven dat minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur donderdag heeft verstuurd aan Valies staat dat de regering het pad van dialoog niet heeft verlaten. De brief is een antwoord op het schrijven van 13 januari dat Valies had gericht aan de bewindsman. De minister schreef ook, dat de bond op verschillende momenten is uitgenodigd om over het herwaarderingsprogramma te praten.

Bron: de Ware Tijd, Suriname