Bernabela neemt afstand

10 mei 2017

Kralendijk - In de Eilandsraad van Bonaire heeft zich opnieuw een kleine verschuiving voorgedaan. Voor de coalitie heeft dit vooralsnog geen gevolgen. Onafhankelijk Eilandsraadslid Esther Bernabela heeft zich voor de tweede keer onafhankelijk verklaard, maar blijft de coalitie steunen.

Antilliaans Dagblad Woensdag 10 mei 2017 In een brief aan politiek leider Elvis Tjin Asjoe van de grootste coalitiepartner MPB schrijft Bernabela afstand te nemen van het ‘blok van vier’. Daarmee wordt gedoeld op MPB plus Bernabela. Sinds haar vertrek uit de UPB begin vorig jaar werkte de huisarts zo nauw samen met de MPB dat ze, hoewel formeel onafhankelijk, gezien werd als het vierde fractielid.

Tjin Asjoe maakt zich niet echt druk om de stap van Bernabela, omdat ze zegt de coalitie te blijven steunen. Er verandert daardoor niets in het bestuur van Bonaire. Coalitiegenoot James Kroon (UPB) ziet kansen voor meer evenwicht in het bestuur. ,,Maak Bonaire weer waterpas”, zei hij tegen radiostation Bon FM. Hij hoopt dat Bernabela en ook de later uit de UPB vertrokken Jeanoushka Raphaela terugkeren naar zijn partij. Dan is de oorspronkelijke krachtsverhouding tussen de drie partijen in de Eilandsraad hersteld. MPB, UPB en PDB kregen in 2015 alle drie drie zetels. Kroon maakte bij Bon FM duidelijk niet van plan te zijn de huidige coalitie op te blazen.

Sinds de verkiezingen in maart 2015 zijn er veel wisselingen geweest in de Eilandsraad. De aanvankelijke coalitie van PDB en UPB hield het nauwelijks een jaar uit doordat Raphaela en Bernabela opstapten. De MPB, die door Tjin Asjoe kort voor de verkiezingen werd opgericht, wisselde raadsleden intussen met opzet af om de kandidaten ervaring te laten opdoen. In de PDB ontstond een conflict, waardoor Michael Pieters onlangs weer vertrok. Zijn plaats werd gisteren ingenomen door zijn voorganger Clark Abraham, die in 2015 nog lijsttrekker was en uit de raad verdween omdat hij gedeputeerde werd.

De nieuwe coalitie van MPB met de twee onafhankelijke leden bleek eind 2016 wankel toen Raphaela haar steun introk. Daar kwam ze later op terug door samen met Kroon het Bestuurscollege te gedogen. Begin dit jaar kwam ook daar een einde aan, maar toen werd er een echte coalitie gesmeed tussen MPB, UPB, Bernabela en Raphaela, die kan steunen op zes van de negen zetels in de Eilandsraad.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao