Berenstein pleit voor overheidscontractanten

11/02/2017

PARAMARIBO - Niet alleen in de particuliere sector, maar ook in de ambtenarij moet de rechtspositie van mensen die op basis van contracten zijn aangetrokken worden. Dat zegt C-47 topman Berenstein.

Hij merkt op dat er bij de overheid nog steeds talrijke mensen werken die op basis van zogenoemde arbeidsovereenkomsten in dienst worden genomen. Berenstein is het niet eens met de vermeende stelling van arbeidminister Soewarto Moestadja, als zou de wetgeving die contractarbeid moet reguleren niet van toepassing is op de ambtenarij. "Wij zijn het daar absoluut niet mee eens, want de overheid moet juist het voorbeeld geven als grootste werkgever en als Staat", zegt de C-47-topman.

Hij benadrukt dat de Personeelswet is verouderd en daarin is de rechtspositie van mensen die voor korte periodes worden aangetrokken door de overheid niet geregeld. "Het is onacceptabel dat je als Staat uitbuiting van arbeiders in de particuliere sector probeert te stoppen, maar de overheid haar gang laat gaan. Dat no kan toch", stelt de vakbondsleider. De Nationale Assemblee heeft zich vrijdag tijdens een openbare vergadering gebogen over het wetsontwerp dat contract- arbeid zal moeten reguleren. Maandag heeft de commissievergadering zich tijdens een openbare bijeenkomst al daarover uitgelaten.

Volgens de nieuwe wet moeten uitzendbureaus voortaan een vergunning hebben om arbeidskrachten ter beschikking te stellen van andere bedrijven. De nieuwe wetgeving geeft aan dat zij de werkgevers van de uitzendkrachten zullen zijn. Voorts mogen ze hun werkers niet langer dan een jaar ter beschikking stellen van hetzelfde bedrijf. Indien projecten langer dan een jaar duren en de diensten van een bepaalde arbeider nog gewenst zijn, is daar al een voorziening voor getroffen door het ministerie van Arbeid om dat mogelijk te maken.

Bron: de Ware Tijd, Suriname