Berenstein herkozen als voorzitter C-47

27/02/2017

PARAMARIBO - Robby Berenstein is vrijdag bij enkele kandidaatstelling herkozen als voorzitter van de vakcentrale C-47. Dat gebeurde tijdens een bijzondere Assemblee van de Arbeid in het hoofdkwartier. Het bestuur zal zich voornamelijk richten op het ordenen van de interne organisatie, op zowel administratief als financieel gebied.

Eén van de belangrijke doelen van dit bestuur zal volgens Berenstein zijn het vergroten van de invloed van de organisatie op de economie van het land. Dit zal gebeuren door de leden ervan bewust te maken dat zij als collectief over enorm veel kapitaal beschikken, bijvoorbeeld bij pensioenfondsen.

"Dat geld is ons geld", benadrukt hij. De voorzitter is ervan overtuigd dat als de werkers de controle over 'hun' geld nemen, zij grotere invloed zullen hebben op de economie. "Dan hoef je niet steeds achter de feiten aan te hollen, maar kan je beslissingen helpen nemen."

De vakcentrale zal zich verder blijven inspannen om de niet-georganiseerde werkers te bundelen. De C-47-voorzitter is niet tevreden over de mate waarin niet-georganiseerde werkers in de afgelopen tijd zijn georganiseerd. Met name de groeiende gewoonte van werkgevers om werkers niet in vaste dienst te nemen, maar onder contract, werkt het vakbondswerk tegen.

Berenstein merkt een groeiende individualisering in Suriname, waardoor het ook moeilijk is bestuursleden te vinden om bonden te leiden. "Mensen willen zich niet meer inzetten voor het collectief. Iedereen denkt nu individueel en wil zijn eigen weg opgaan." De vakbondsleider wil dit verschijnsel tegengaan. Vakbonden oprichten is het juiste middel hiertegen, zegt hij.

Bron: de Ware Tijd, Suriname