Benzine zes cent per liter duurder

24 februari 2017

Willemstad - Benzine wordt met ingang van 28 februari 6 cent per liter duurder. Diesel verandert nauwelijks van prijs. En zowel stroom als water daalt in prijs. Water zelfs flink. Dat blijkt uit de bekendmaking van de regering verspreid door Bureau Telecommunicatie, Post & Utiliteiten (BTP&U).

Antilliaans Dagblad Vrijdag 24 februari 2017 Mogas 95 benzine wordt bijna 1,68 gulden aan de pomp (is nu nog 1,61 gulden). Low sulfur diesel (LSD) kost bijna 1,12 gulden per liter en stijgt licht met 1 cent naar 1,13 gulden. In een toelichting stelt de regering: ,,De stijging van het eindgebruikerstarief voor Mogas 95 is voornamelijk het resultaat van een stijging van zowel de aankoopprijs als de correctie in de overschot/tekort-component. De stijging van het eindgebruikerstarief voor Gasolie LSD is het resultaat van een daling van de aankoopprijs en een stijging van de correctie in de overschot/tekort-component.”

De prijs voor kookgas blijft gelijk. Dat geldt voor zowel de kleine cilinders (8 gulden) als de grote gasflessen (40 gulden), hoewel de aankoopprijs wel is toegenomen.

Ook de prijzen voor elektriciteit en water worden aangepast, volgens de bekendmaking gaan deze per 1 maart in. Het goedkoopste tarief voor huishoudelijk gebruik, namelijk tot 250 kWh, wordt 50 cent per kWh (is nu nog iets meer dan 52 cent). De ziekenhuizen betalen het minst: 34 cent straks per kWh tegen iets meer dan 36 cent momenteel. Water vertoont de grootste verandering. In dit geval gunstig voor de consument. Het laagste tarief, huishoudelijk gebruik tot 9 kuub (m3) daalt in prijs van 7,66 gulden per m3 tot 6,97 gulden. Dat is een prijsafname van bijna 69 cent. Deze daling geldt voor alle tariefgroepen. De uitleg luidt: ,,Het betreft een tariefsverlaging voor elektriciteit en water.

De tariefsverlaging in maart 2017 is voornamelijk het resultaat van een meer gunstige productiemix in maart en een lagere correctiefactor op basis van de realisaties. Deze effecten compenseren de licht verhoogde brandstofprijzen ruimschoots.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao