Belfort wil afschaffing numerus fixus systeem artsenopleiding

23/12/2015

PARAMARIBO - AC-parlementariër Edward Belfort (Abop) wil dat het numerus fixus systeem op de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit wordt afgeschaft. Het is al jaren zo dat een loting bepaalt wie wordt toegelaten tot de artsenopleiding. Het maximum aan studenten die worden toegelaten, is vorig jaar verruimd van veertig naar zestig.

Hoewel er selectieprocedures zijn, bekruipt Belfort het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten. "Jaarlijks zien we dat bepaalde mensen en namen worden toegelaten. Het is vreemd dat overgrootvader en grootvader arts waren of vader en zoon zijn arts. Hoe komen steeds bepaalde namen door die selectie?

De parlementariër wil tegenover de krant geen voorbeelden noemen van namen die steeds terugkomen. Het is niet de eerste keer dat er vanuit de samenleving kritiek wordt geleverd op het lotingsysteem. De selectiecommissie heeft zich eerder via de media op het standpunt gesteld dat alles transparant moet gaan en dat er geen ruimte is voor willekeur. Belfort noemt het huidige systeem discriminerend. "We merken bijvoorbeeld dat er geen of weinig inheemsen of marrons worden toegelaten en dat is vreemd. Het onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn, maar dat is nu niet het geval op de faculteit."

In zijn vorige hoedanigheid als minister heeft Belfort dit probleem aangekaart tijdens een ministerraadsvergadering. Bij de toenmalige Onderwijsminister Ashwin Adhin, nu vicepresident, had hij erop aangedrongen om het systeem af te schaffen. Hij herinnert zich dat de president bij een regeringsvergadering daarna bepaalde om het maximum te verruimen, wat ook is gebeurd.

Het lotingsysteem wordt echter nog gehandhaafd met inachtneming van bepaalde procedures. Conform de huidige selectieprocedure die bij beschikking is vastgelegd, gebeurt de selectie voor loting aan de hand van een puntentotaal.

Bron: de Ware Tijd, Suriname