Begrotingsbehandeling Suriname: Kabinet geeft miljoenen uit zonder parlementaire goedkeuring

DE WARE TIJD:

15/11/2012

PARAMARIBO - Het kabinet van de president heeft voor miljoenen SRD uitgaven gedaan die niet vooraf door het parlement zijn goedgekeurd. Dat bleek donderdag bij de behandeling van een aanvullende begroting voor het kabinet. Het kabinet heeft voor SRD 23 miljoen aan onbetaalde rekeningen uitstaan. Voor de aanvullende begroting vraagt het kantoor van het staatshoofd om nog eens SRD 81,5 miljoen.

Die 23 miljoen werden uitgegeven aan onder andere een laptop van SRD 9.000, SLM-catering voor SRD 183.967, en de 'bepantsering' van een gedeelte van het presidentieel paleis voor ruim SRD 10 miljoen. Voor uitzendingen van het programma 'Info-Act' op verschillende stations betaalde de president zo'n SRD 80.000.

Het kabinet stuurde de informatie op één A4'tje, zonder aanhef, ter verklaring. Eugene van der San, directeur van het kabinet, schrijft daarin dat de extra uitgaven komen door nieuwe taken zoals het Bureau Nationale Veiligheid en de afdelingen Informatie en Volkscontacten.

De oppositie en DOE toonden zich verontwaardigd over de begroting. "Ik wil geen sensatie maken, maar dit kan echt niet", zei Carl Breeveld (DOE). "Dit riekt naar fraude", betoogde Shailendra Girjasing van de VHP. "Het kabinet heeft dat geld nodig om verkiezingen te winnen". Volgens Rabindre Parmessar heeft deze regering juist "het fatsoen om deze zaken voor het parlement te brengen".