Begroting 2012 vier maanden later afgekondigd in Suriname

DE WARE TIJD:

24/07/2012

Paramaribo - Ruim 428 miljoen Surinaamse dollar aan uitgaven die de regering heeft gedaan voor de uitvoering van de beleidsprogramma’s 2012 is gefinancierd uit de begroting van 2011. Dit komt omdat het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) de op 17 februari 2012 goedgekeurde begroting over het dienstjaar 2012 pas op 29 juni heeft afgekondigd.

“Niets aan de hand, geen vuiltje aan de lucht. We hebben al die tijd met de begroting van 2011 gewerkt en volgens de Grondwet mag dat”, reageert BiZaminister Soewarto Moestadja. Volgens de bewindsman heeft het niet aan Biza gelegen dat de wet begrotingen 2012 nu pas afgekondigd is. “Die vertraging van ruim vier maanden ligt niet bij Biza.” Het ministerie zou meteen na het krijgen van de stukken de wet hebben gepubliceerd in het ‘Staatsblad van de Republiek Suriname’. Moestadja weet niet waarom de stukken zo vertraagd naar Biza zijn gestuurd.

Behoorlijk bestuur

Hoewel er geen consequenties aan deze vertraagde afkondiging verbonden zijn, plaatsen bestuurskundige August Boldewijn en Nieuw Front/ NPS-assembleelid Arthur Tjin- A-Tsoi deze wel in het kader van behoorlijk bestuur. Boldewijn geeft aan dat de grondwet en de comptabiliteitswet de mogelijkheid bieden om bij een niet goedgekeurde begroting over het lopend jaar, die van het vorig jaar te gebruiken. De regering mag die begroting hooguit een jaar lang gebruiken en zij mag de in het vorig jaar aangegeven uitgaven niet overschrijden. “Je zou wel op tijd je begroting goedgekeurd en afgekondigd moeten hebben”, vindt Boldewijn. Tjin- A-Tsoi: “Het is een teken van onbehoorlijk bestuur, omdat men gebruik maakt van de armslag. Bij de Amnestiewet was er wel haast en zie maar dat een wet, afhankelijk van het belang, binnen 24 uur kan worden afgekondigd.”

Transparantie

Rabin Parmessar, voorzitter van de departementale commissie Financiën van de assemblee is in eerste instantie blij met de alertheid die getoond wordt bij de vertraagde afkondiging. “Maar we moeten niet spijkers op laag water gaan zoeken. We weten allemaal hoeveel wijzigingen de begroting heeft ondergaan. Denk ook aan die mondelinge nota’s van wijziging. Met al die wijzigingen moeten we ook de middeleeuwse formaliteiten in acht nemen, voordat we kunnen overgaan tot afkondiging.”

Volgens Parmessar geven de regering en het parlement volledige transparantie over zaken. “De mensen die nu kritieken leveren, hebben nooit zo transparant zaken afgehandeld.” Hij vindt gezien de verwerking van zaken, waarbij ook bureaucratie en andere formaliteiten bij komen kijken, dat er geen sprake is van vertraagde afkondiging.

Tjin- A-Tsoi vindt dat het parlement indien nodig een termijn aan de inwerkingtreding van wetten moet koppelen. Hiermee kan de inwerkingtreding van de wet op een goede en ordelijke manier gebeuren .-.