'Bedrijfsleven niet betrokken bij wijziging Wet Basiszorgverzekering'

01/06/2017

PARAMARIBO - De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) spreekt met klem tegen dat het bedrijfsleven betrokken is bij initiatieven voor wijziging van de sociale wetten. VSB-directeur Steven MacAndrew weet niet welke bedrijfslevenorganisaties worden bedoeld in het dinsdag door de Ware Tijd gepubliceerde interview met ex-vicepresident Robert Ameerali.

"Het Platform, noch de VSB is betrokken bij enige stap om de Wet Basiszorgverzekering of een andere sociale wet te wijzigen", aldus MacAndrew. "We hebben geen voorstellen over aanpassing of wijziging gedaan", antwoordt hij op een vraag van de Ware Tijd.

De voorzitter van de fabrikantenassociatie Asfa, Wilgo Bilkerdijk, verzekerde evenwel vorige week tegenover de krant dat de wetten Minimumloon, Basis Zorgverzekering en Algemeen Pensioen, niet zullen worden uitgehold. "Er is altijd gesteld dat de wetten alvast ingevoerd en waar nodig achteraf gecorrigeerd zouden worden. Wij hebben als land veertig jaar geworsteld met deze wetten en kunnen niet verwachten dat het dan in een keer perfect zou uitpakken", zei hij naar aanleiding van de wijzigingsvoorstellen die het bedrijfsleven heeft aangedragen.

Het enige dat het Platform, maar ook de VSB, tot nog toe heeft gedaan is al geruime tijd vragen om de instelling van een tripartiete commissie om de sociale wetten te evalueren, zegt MacAndrew. Het enige doel daarvan zal moeten zijn het garanderen dat de duurzaamheid van de systemen gewaarborgd is. De directeur hoopt dat de commissie op korte termijn wordt ingesteld. "Ik weet dat de overheid bezig is met het voorwerk hiervoor." Een consultant zal de Wet Algemeen Pensioen evalueren, zegt de VSB-topper.

Hij stelt ook dat er in Suriname "een hoop onjuiste informatie circuleert en dat personen en instanties er daarom goed aan doen om zaken eerst grondig te verifiëren, alvorens zwaarwichtige conclusies te trekken, waarvan later toch blijkt, dat ze op niets gebaseerd waren".

Bron: de Ware Tijd, Suirname