Banken zeggen steun toe aan DSB

21/01/2017

PARAMARIBO - De samenleving mag er vertrouwen in hebben dat De Surinaamsche Bank (DSB) over voldoende kapitaal en deskundigheid beschikt om orde op zaken te stellen. "Deze bank heeft de financiële power en wordt gesteund door krachtige aandeelhouders, te weten de overheid en verzekeringsmaatschappij Assuria. De samenleving mag gerust zijn dat het goed komt", benadrukt Jim Bousaid, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV)

De bankiersvereniging verzekerde vrijdag in een persbericht dat alle leden - Suriname telt acht commerciële banken - bereid zijn om DSB te ondersteunen. "Wij zijn allemaal onderdeel van één sector en zullen met zijn allen zorgen dat het bankwezen in Suriname gezond blijft. Wij hebben reeds elke vorm van steun aangeboden aan DSB", benadrukt Bousaid. De bank leed in 2016 voor het eerst in jaren verlies. Dit leidde ertoe dat de raad van commissarissen donderdag besloot algemeen directeur Sigmund Proeve van zijn taak als algemeen directeur te ontlasten tot aan zijn pensionering.

Als grootste aandeelhouder liet Assuria in een officiële verklaring weten steun te hebben toegezegd. De SBV-voorzitter roept daarom de samenleving op om vertrouwen te hebben en op de normale wijze met DSB zaken te blijven doen. "Banken zijn als pompstations; als iedereen normaal tankt wanneer de benzine op is, is er niets aan de hand. Maar als iedereen ineens op de service stations afgaat om de tank te vullen, heb je wel een probleem".

Bousaid is het eens met de president van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie, die eerder deze week verklaarde dat het bankwezen, net als alle sectoren in het land, getroffen is door de financiële crisis. Alle banken zijn volgens Bousaid inderdaad bezig hun posities te versterken, na een "woelig" 2016. "2017 zal minder woelig zijn waardoor de financiële instellingen ruimte zullen hebben om te recupereren (herstellen, red.). Dat zal DSB ook zeker lukken", aldus de SBV-voorzitter.

Bron: de Ware Tijd, Suriname