BAB houdt beurs over verzegelde kassa of printer op Curaçao

 WOENSDAG, 19 SEPTEMBER 2012

WILLEMSTAD — Stichting Belasting Accountants Bureau (BAB) opende gisteren in het Renaissance Hotel een beurs over verzegelde kassasystemen. Vanaf 1 januari 2014 is iedere ondernemer verplicht om een verzegelde kassa of printer te gebruiken. Stands met leveranciers van dit soort kassa’s, software-ontwikkelaars, aanbieders van boekhoudpakketten, belastingadviseurs en administratiekantoren werden redelijk druk bezocht.

Openingsspreker van het evenement was demissionair premier Gerrit Schotte (MFK), die plaatsvervangend optrad voor minister George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK) van Financiën. Schotte praatte over veranderingen in het belastingstelsel, zoals de per 1 januari ingevoerde verhoging van de OB van 5 naar 6 procent en de verlaging van de winstbelasting van 34,5 naar 27,5 procent, en de bedoeling om deze nog verder te verlagen.

Daarna kwamen sprekers van onder meer BAB, KvK, VBC en de Cifa aan het woord. Directeur Sherwin Casper van BAB verwacht dat door de invoering van de verzegelde kassasystemen miljoenen guldens extra binnen zullen komen aan OB en winstbelasting. “Maar we moeten dit optimaliseren door daarbij ook nog strenge strafmaatregelen in te voeren als bedrijven zich toch niet aan de regels houden.”

Hij ervaart tot nu toe weinig weerstand tegen het in te voeren systeem. “Ik voel alleen maar draagvlak bij de ondernemers.” In het verzegelde kassasysteem worden alle omzetten geregistreerd en er wordt in de printer voor facturen en bonnen een geheugen aangebracht. Alle informatie blijft in het geheugen, waarin niet gemanipuleerd kan worden. De ondernemer kan het geheugen wel zelf lezen, zodat hij de omzet kan zien. Deze informatie stuurt de ondernemer naar BAB, die controles kan uitvoeren.

In bruikleen

De BAB geeft zelf 1400 verzegelde kassa’s gratis in bruikleen aan geselecteerde ondernemers. De rest moet voor 1 januari 2014 zelf zo’n systeem aanschaffen. Ook vandaag is de beurs nog te bezoeken tussen vijf uur ‘s middags en tien uur ‘s avonds.