AZV Aruba: ‘Meeste vluchten luchtambulance nu naar Colombia’DONDERDAG, 19 APRIL 2012

ORANJESTAD — Zorgverzekeraar AZV heeft vooralsnog alleen een afspraak voor gebruik van een luchtambulance met Fundación Cardiovascular de Colombia in Bucaramanga. Dit zegt AZV-woordvoerder Solange Tchong. Het wachten is op luchtvaartmaatschappij Tiara Air met wie al afspraken is gemaakt voor het leveren van een luchtambulancedienst, waarmee ook naar andere landen gevlogen kan worden.

AZV heeft per 1 april contracten afgesloten met een aantal geselecteerde ziekenhuizen in Colombia, waaronder Fundación Cardiovascular de Colombia. Inbegrepen in de overeenkomst met dat ziekenhuis is het gebruik van zijn commerciële toestel. “In dat vliegtuig is plaats voor acht personen en wat wij doen, is het zodanig plannen dat vier patiënten en vier begeleiders per keer met hun meevliegen. Afhankelijk van het aantal patiënten kan het twee keer per week naar Aruba vliegen, indien nodig zelfs elke dag”, aldus Tchong. Luchtambulancevluchten naar de andere ziekenhuizen worden verzorgd door het Colombiaanse bedrijf Sarpa. Vluchten naar Curaçao zijn er nog nauwelijks. Als die plaatsvinden, dan gebeurt dat via Medic Air. Naar Nederland kunnen patiënten nog altijd alleen met een commerciële vlucht toe.

De woordvoerder wijst verder op de al bestaande afspraak met Tiara Air voor het leveren van een luchtambulancedienst. Tchong: “Wij wachten nog op het moment dat het bedrijf aan alle vereisten van Directie Luchtvaart voldoen.” Hierbij moet gedacht worden aan onder meer het kunnen gebruiken van extra zuurstofflessen. Bovendien moet bij elke vlucht een intensivist (medisch specialist van intensive care-afdeling) of anesthesist mee kunnen vliegen. Intussen is AZV zelf ook niet klaar, geeft Tchong aan. Het uitvoeringsorgaan is bezig met het opstellen van een speciaal protocol voor wanneer eenmaal de luchtambulancedienst in handen komt van de Arubaanse maatschappij.

 

De kosten van een vlucht met een luchtambulance hangen af van de bestemming en het aantal begeleiders dat een patiënt meeneemt. Een vlucht naar Curaçao kost iets minder dan naar Colombia, aldus Tchong. Het prijskaartje per vlucht kan variëren tussen de 8000 en 15.000 dollar. De meeste vluchten zijn enkele reis. Wanneer de patiënt behandeld kan deze meestal met een commerciële vlucht terug naar Aruba vliegen, op kosten van AZV. Moet een patiënt op advies van de behandelend specialist alsnog terugvliegen per luchtambulance, bestaalt de zorgverzekeraar ook.