AZV Aruba bespaart op patiënten naar ColombiaMAANDAG, 02 APRIL 2012

ORANJESTAD — Zorgverzekeraar AZV heeft per 1 april zelf contracten afgesloten met een aantal geselecteerde ziekenhuizen in Colombia. Hiermee zegt de zorgverzekeraar op jaarbasis ongeveer 350.000 florin aan bemiddelingskosten te besparen, plus 5 procent op behandelingen. De zorgkwaliteit voor uitgezonden patiënten blijft echter hetzelfde, zo verzekert AZV Amigoe.

De besparing wordt mede gerealiseerd door opzegging van de samenwerkingsrelatie met zorgverzekeraar Coomeva. Voortaan zullen de naar Colombia uitgezonden patiënten worden opgevangen door de internationale afdelingen van de nieuw, gecontracteerde ziekenhuizen en door Centro de Gestion Hospitalario (CGH), zo laat AZV weten. Dat moet naast een kostenbesparing, ook voor verbetering van de dienstverlening zorgen.

Afhankelijk van de noodzakelijke behandeling worden verzekerden die naar Colombia uitgezonden worden, in een van de volgende ziekenhuizen opgevangen: Fundación Valle di Lili in Cali, Hospital Pablo Tobon Uribe in Medellín, Fundación Cardiovascular de Colombia in Bucaramanga en Clinica General del Norte in Baranquilla. Voor patiënten die eerder via AZV in een ander Colombiaans ziekenhuis zijn behandeld, zal het medisch dossier beschikbaar worden gesteld aan het nieuwe ziekenhuis.

Tele-medicine

De afgelopen jaren heeft Colombia een sterke ontwikkeling laten zien van het medisch toerisme. Dat heeft geleid tot meer concurrentie tussen ziekenhuizen qua kwaliteit en prijs. Bovendien hebben steeds meer ziekenhuizen een internationale afdeling, die speciaal is gericht op medische zorg aan patiënten uit het buitenland. Vorig jaar heeft AZV zich laten adviseren en begeleiden door Colombiaanse experts op zoek naar mogelijkheden om het aanbod van medische zorg in Colombia voor haar patiënten te verbeteren.

De ziekenhuizen waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten, zijn geselecteerd op basis van internationale accreditatie, kwaliteit en de prijs. “Een belangrijk aspect in de keuze is ook geweest de mogelijkheid om, bijvoorbeeld viatele-medicine, de communicatie tussen de Colombiaanse en Arubaanse specialisten te optimaliseren”, aldus AZV. Specialisten op Aruba die AZV als de belangrijkste doorverwijzers van patiënten kwalificeert, mogen de uitverkoren ziekenhuizen bezoeken en afspraken maken met hun Colombiaanse collega’s.

Uitzendingen

Jaarlijks worden ongeveer 1000 verzekerden via de AZV naar het buitenland uitgezonden voor medische behandelingen die niet op Aruba kunnen plaatsvinden. In 2010 ging het om ongeveer 29 miljoen florin die AZV kwijt was aan buitenlandse behandelingen, die vooral in Colombia plaatshadden. De behandelingen waar het om gaat, liggen met name op het terrein van de cardiologie, oncologie, complexe chirurgie, oogheelkunde en neonatale zorg (voor te vroeg geboren baby’s).

Het grootste deel van de uitzendingen gaat dus naar Colombia, een kleiner deel naar Curaçao en Nederland. De opvang en het verblijf van patiënten wordt in Nederland en Colombia begeleid door buitenlandse partners. Deze buitenlandse partners zorgen ondermeer voor het maken van afspraken met de lokale ziekenhuizen en het regelen van transport en hotel voor de patiënten en hun begeleiders. In Nederland werkt AZV samen met Stichting Holland Intercare. Voor de medische zorg in Colombia maakte de AZV de afgelopen jaren dus gebruik van de diensten van Coomeva, een grote Colombiaanse zorgverzekeraar. De Arubaanse patiënten werden via Coomeva geplaatst in de Colombiaanse ziekenhuizen waarmee deze zorgverzekeraar dus contracten had afgesloten.