Arubaanse regering moet begroting aanpassen vanwege financiële tegenvallersRegering Aruba streeft nog steeds naar 3 procent tekort

MAANDAG, 14 MEI 2012

ORANJESTAD — Over een paar maanden verwacht de regering terug te moeten naar het parlement met een aanvullende begroting voor dit jaar. Dit vanwege verwachte tegenvallers door de sluiting van de raffinaderij en lagere economische groei. Hoe groot het gat is, kon Financiën-minister Mike de Meza (AVP) zaterdag nog niet aangeven in een gesprek met Amigoe. De regering streeft nog wel naar een 3 procent begrotingstekort volgend jaar en dat betekent volgens de minister bezuinigingen van tussen de 100 en 125 miljoen florin.

Amigoe kreeg vorige week de jongste ramingen van de Centrale Bank van Aruba, waarbij rekening is gehouden met de sluiting van de raffinaderij. Daaruit is te halen dat, afhankelijk van hoe snel de raffinaderij weer open gaat, de overheid tussen de 50 en 100 miljoen florin minder aan inkomsten binnen krijgt. Rekening houdend met de inflatie zou het tekort in totaal kunnen oplopen naar meer dan 400 miljoen florin ofwel 8 procent van het GDP. De totale schuld van de overheid loopt volgend jaar dan op naar 71,1 procent, zo voorspelt de Centrale Bank. Daarbij groeit de economie minder dan verwacht (tussen de 0 en 4,5 procent nominaal) en dat is ook flink lager dan de 8,2 procent waarvan de regering uitgaat.

De Meza zegt in een reactie nog niet over deze cijfers te beschikken. Maar het is volgens hem zeker dat de sluiting van de raffinaderij betekent dat de begroting van dit jaar aangepast moet worden. “Zodra we alles hebben berekend, gaan we een herevaluatie doen van de begroting en de prognoses voor de economie.” Vooralsnog blijft de regering volgens hem wel streven naar een tekort van 3 procent volgend jaar. “Het wordt een grote uitdaging, maar we blijven erop azen. Het moet natuurlijk wel verantwoord blijven. Maar ik ben toch optimistisch, omdat we een goede richting hebben gekozen.” De minister doelt op de bezuinigingen van 75 miljoen florin per jaar op de begroting en tegelijkertijd op het stimuleren van de koopkracht van de lagere inkomens en het starten van de vele overheidsprojecten om de economie verder te stimuleren. ‘Kijk, toen we in de regering kwamen, kregen we direct te maken met de gevolgen van de economische neergang. Dat betekende dat we 30 procent minder - tussen de 250 en 300 miljoen - aan inkomsten hadden met een economische inkrimping van 9 procent.” De Meza zegt dat het de regering toch is gelukt om het tekort verder terug te dringen van ruim 8 procent naar 7 en uiteindelijk 5 procent. “En met alle goede bedoelingen dus volgend jaar naar 3 procent. Misschien lukt het niet, maar we proberen wel tussen de 3 en 4 procent uit te komen.”

Hoe en waarop er bezuinigd gaat worden, kan de minster nog niet vertellen. “We zijn daar nog mee bezig.” Of er voor volgend jaar een verhoging van de belastingen zit aan te komen, zodat de overheid op die manier meer geld krijgt, is ook nog niet bekend. De regering is wel al druk bezig met de begroting van 2013 die op 1 september bij het parlement moet liggen. Dan moeten ook alle achterstallige jaarrekeningen van het Land worden ingediend, wat volgens De Meza gaat lukken. Verder moet de regering nog 270 miljoen florin gaan lenen. Voor de meeste leningen (75 procent) gaat Aruba de buitenlandse kapitaalmarkt op, aldus de minister.

In ieder geval reist de minister morgen af naar New York voor een ontmoeting weer met PetroChina. Deze laatste wil de raffinaderij in San Nicolas van Valero overnemen.