Arubaanse regering biedt vrijdag jaarrekeningen aanMAANDAG, 27 AUGUSTUS 2012

ORANJESTAD — Aankomende vrijdag wordt een historische dag in de verantwoording van de regering over haar uitgaven aan het parlement. Dan biedt voor het eerst in de historie van Aruba (zelfs voor de Status Aparte) een regering de jaarrekeningen aan aan de Staten. Bovendien zit daarbij ook die van het afgelopen jaar, 2011.

De bijeenkomst is openbaar, zo staat op de oproep aan de Statenleden die verzocht worden om elf uur ‘s morgens deze bij te wonen. De regering-Mike Eman tekende vorige jaar een overeenkomst met de Algemene Rekenkamer en de Staten. Daarin beloofde ze onder meer om dus alle achterstallige jaarrekeningen tot en met die van 2011 tijdig (voor 1 september 2012) in te dienen. Eerdere regeringen waaronder ook de vorig MEP-regering, hadden zulke beloften ook gedaan. Maar niet eerder werd de belofte er echt werk van te maken op deze manier vast gelegd, in een Memorandum van Understanding (MOU) dus. Premier Mike Eman (AVP) die samen met Financiën-minister Mike de Meza (AVP) de MOU ondertekende, sprak toen ook van een ‘historisch moment’. “Aruba is nooit op een moment gekomen dat het parlement zijn belangrijke taak van controle kan doen op de financiële administratie van Aruba. Dat is er nu wel van gekomen.”

Na de ondertekening duurde het overigens nog wel, voordat de Algemene Rekenkamer de jaarrekeningen kreeg. Amigoe weet uit betrouwbare bronnen dat er hierover nog flink aan de jas van de regering getrokken moest worden. Eind juli was er weer nieuws te melden toen de regering de jaarrekening van 2011 aan de voorzitter van de Rekenkamer, Gaby Werleman, overhandigde. De voorzitter blies nieuw leven in de Rekenkamer en stelde al bij zijn aantreden dat de Rekenkamer niet zonder jaarrekeningen gaat doorwerken. “Als voorzitter van de Rekenkamer accepteer ik dat niet, niet van de regering, niet van het parlement, van niemand. Ik heb gezegd dat ik dat ga doordrukken en in september 2012 daarvoor zorg en aan zijn zijde zal staan - als de minister mij dat toestaat - als hij de jaarrekeningen tot en met 2011 aan het parlement aanbiedt.” Want zo stelde de voorzitter toen: de Rekenkamer is er medeverantwoordelijk voor dat Aruba een goede regering heeft.

Overigens is al vanaf het begin duidelijk geweest dat het parlement de ‘oude’ jaarrekeningen niet in detail gaan behandelen. Het zullen dus vooral hamerstukken worden. Dat zal echter niet het geval zijn met de jaarrekening van 2011.

Uiterlijk 1 september moet verder ook nog de begroting van 2013 bij de Staten zijn. Financiën-minister Mike de Meza (AVP) liet afgelopen weken al eerder doorschermen dat dat zeer waarschijnlijk niet gehaald gaat worden.