Arubaanse premier praat met winnaars Nederlandse verkiezingen over SamenwerkingsprotocolDONDERDAG, 13 SEPTEMBER 2012

ORANJESTAD — Premier Mike Eman (AVP) spreekt volgende week met demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom over de invulling van het samenwerkingsprotocol tussen Aruba en Nederland. Dit zegt de premier vanochtend aan Amigoe in reactie op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland.

De premier zegt dat hij al felicitaties heeft gestuurd naar de twee grote winnaars van de verkiezingen. “Volgende week ben ik in Nederland en heb ik bijeenkomsten met de nieuwe en herkozen leiders om samen een agenda op te stellen voor het invullen van het Samenwerkingsprotocol tussen Aruba en Nederland door het volgende kabinet”, aldus de premier. Hij benadrukt dat Nederlandse politici nog altijd enthousiast zijn over Aruba als mogelijke ‘gateway’ van het Koninkrijk naar de regio.

‘Moeilijk’

AVP-fractieleider Rene Herdé verwacht op zijn beurt dat een coalitie tussen VVD en PvdA moeilijk tot stand zal komen. “Er moet veel water bij de wijn.” Een van de grote verschillen is het toelatingsbeleid naar de rest van de landen binnen het Koninkrijk toe. “De VVD wil strengere eisen, de PvdA vindt echter dat er geen twee soorten burgers moeten komen, namelijk een met een volwaardig en een met een verwaterd paspoort. Een compromis tussen de twee zou kunnen zijn dat er speciale programma’s komen voor probleemjongeren”, aldus Herdé.

PDR-leider Andin Bikker zegt vooral blij te zijn met het verlies van de PVV. “We zijn vooral blij dat de kiezer de onnodige verharding van de PVV naar Aruba en de andere Caribische Koninkrijkpartners toe heeft afgekeurd. Het resultaat stemt ons positief nu er met ruime winst van PvdA en VVD voldoende ruimte lijkt te bestaan voor een stabiel kabinet, al dan niet in combinatie met een of meerdere middenpartijen, zoals D’66 en CDA.” MEP-leider Evelyn Wever-Croes zegt de banden met het aankomende Nederlandse kabinet te willen versterken ‘in het belang van onze gemeenschap’. “Van de Nederlandse politiek moeten we in Aruba nog leren hoe politici met elkaar kunnen samenwerken. In Aruba is dat onder de huidige AVP-regering tot nu toe niet gelukt. Onze premier zegt steeds dat hij samen een breed draagvlak wil creëren, maar sluit structureel de oppositie uit”, aldus Croes.

Lagere opkomst

Ondanks dat er meer geregistreerde stemmers waren, was de opkomst op Aruba voor de Tweede Kamerverkiezingen toch iets lager dan in 2010. Van de 386 geregistreerde stemgerechtigden op Aruba (acht meer dan in 2010), kregen 326 een stembiljet in de bus. 320 daarvan brachten ook hun stem uit. Twee biljetten hadden een handtekening die niet klopte met die op het formulier, drie hadden geen handtekening. 315 stemmen werden geteld, aldus VNO-woordvoerder Diederik ten Holder. Dat zijn er 46 minder dan tijdens de laatste verkiezingen in 2010. De getelde stemmen waren allemaal duidelijk genoeg ingevuld. Er waren, net als in voorgaande verkiezingen, geen blanco stemmen.

PvdA grootste

Van alle landen binnen het Koninkrijk is Aruba de enige waar de PvdA – net als in 2010 -de meeste stemmen kreeg, al is de voorsprong uiterst nipt met slechts twee stemmen. De sociaal-democraten kregen 78 stemmen. In 2010 waren dat echter nog 95. De VVD kreeg 76 stemmen (dertien meer dan in 2010). D’66 gaat van 67 stemmen in 2010 naar 65 stemmen. Het CDA, dat in 2010 43 stemmen op Aruba kreeg, moet het dit keer doen met 29. De PVV kreeg 15 stemmen, vier minder dan twee jaar geleden. Ook op Aruba is Groen-Links de grote verliezer, met slechts negen stemmen. In 2010, met de Arubaanse Nadya van Putten op de lijst, kreeg de partij op Aruba nog 53 stemmen.