Arubaanse premier Eman: ‘Herfinanciering zonder hand ophouden’ZATERDAG, 11 FEBRUARI 2012

ORANJESTAD — Een herfinanciering voor de staatsschuld moet komen vanuit de eigen sterke positie, visie en daadkracht van Aruba, zonder de hand op te houden. Dit zei premier Mike Eman (AVP) gisteren tijdens een persmoment met de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Liesbeth Spies (CDA).

Aruba heeft een staatsschuld van meer dan 2,5 miljard florin. De mogelijkheid tot herfinanciering van deze schuld is opgenomen in het samenwerkingsprotocol. Er wordt nu met nog in te stellen commissies gekeken naar deze mogelijkheden, al heeft dit niet direct prioriteit, aldus Eman. Hij geeft aan dat het voor Aruba altijd belangrijk is geweest om inhoud te kunnen aan het Koninkrijk zonder daarbij de hand op te houden. Hij stelt dan ook dat Aruba vanuit de ‘eigen sterke positie, visie en daadkracht inhoud weet te geven aan de toekomst’. Het schept vertrouwen in het buitenland dat dit binnen het Koninkrijk gebeurt, aldus de premier.

“Binnen die context zien we, op basis van het samenwerkingsprotocol, absoluut economische ontwikkelingen en sociale versterking, maar ook kansen op de internationale financiële markt.” Door samenwerking in het buitenland verder uit te bouwen, kan er wellicht een beter rentepercentage voor Aruba uitkomen, gaat hij verder. “Maar het is niet zo dat Aruba op een cadeautje wacht. Dat onderscheidt ons juist misschien wel van de anderen. Voor ons is het belangrijk dat we zelf de spreekwoordelijke broek ophouden en ik denk dat we hebben laten zien dat met succes te kunnen doen.”