Arubaanse minister onderzoekt draagvlak medicinaal wietgebruikVRIJDAG, 14 SEPTEMBER 2012

ORANJESTAD — Volksgezondheid-minister Richard Visser (AVP) sprak dinsdag met de stichting (in oprichting) Legalize Marihuana. Deze stichting pleit voor het legaliseren van de softdrug marihuana. Naar aanleiding van het gesprek laat de minister onderzoeken of er ‘voldoende noodzaak en draagvlak’ bestaat voor medicinaal wietgebruik, aldus beleidsmedewerker Bart Kool tegen Amigoe.

Kool zegt dat met name de medische sector gevraagd zal worden naar hun standpunt. Op de vraag of minister Visser positief staat tegenover de legalisering van wietgebruik als medicijn, zegt de beleidsmedewerker dat de minister hierover nog geen standpunt heeft ingenomen. “Het is nog veel te vroeg voor beslissingen.” De minister wil zich volgens Kool eerst ‘breed oriënteren’. “Ook om te zien hoe het past in het algemeen beleid.” In die oriëntatie wordt ook het landelijk drugsonderzoek van de Universiteit van Aruba meegenomen. Uit dit onderzoek bleek in ieder geval dat de situatie onder jongeren ‘zorgelijk’ is. De resultaten van dit onderzoek worden op het aanstaande (van 26 tot en met 28 september) internationale congres over verslaving bekend gemaakt.

Alternatieve geneeskunde

Rudy Lampe, voorzitter van de buitenparlementaire partij RED, sluit zich als burger aan bij de ideeën van de stichting Legalize Marihuana. Hij was eerder deze week ook bij het gesprek met de minister aanwezig. Het legaliseren van cannabis voor medicinaal gebruik zou een belangrijke stimulans aan onze economie kunnen geven, aldus Lampe. De sluiting van de olieraffinaderij in San Nicolas en de negatieve invloed hiervan op veel bedrijven, maakt volgens Lampe dat het diversifiëren van de economie nu belangrijker is dan ooit. “We kunnen niet alleen afhankelijk blijven van toerisme. Dat maakt ons erg kwetsbaar.” Lampe stelt daarom voor om van Aruba een ‘centrum voor alternatieve geneeskunde’ te maken met marihuana van eigen bodem. “Laten we niet alleen onze stranden beschouwen als een cadeau van de natuur, maar laten we ook andere giften omarmen, zoals de wietplant.” Lampe wil dat marihuana op deze manier een ‘tweede pilaar in onze economie’ wordt. “De internationale tendens is om wietverkoop en -gebruik te decriminaliseren of zelfs te legaliseren.” Farmaceutische bedrijven wereldwijd erkennen cannabis of marihuana steeds meer als ‘wondermedicijn’, aldus Lampe. “Onze indiaanse voorouders gebruikten het ook al als medicijn.”


Een ander doel van de stichting Legalize Marihuana is om de veelgebruikte drugs uit de illegaliteit te halen en zo te voorkomen dat gebruikers ook gemakkelijk aan andere drugs komen. Lampe benadrukt dat zijn betrokkenheid bij de stichting niets met politiek te maken heeft. “Ik ben een burger die zich zorgen maakt om het groeiende aantal drugsverslaafden op straat.” Doordat de populaire softdrug marihuana net als harddrugs illegaal is, komen gebruikers van wiet vaak in aanraking met personen die niet alleen wiet kunnen leveren, maar ook andere illegale drugs. Door softdrugs en harddrugs te scheiden, komen mensen minder snel in aanraking met harddrugs en komen er minder verslaafden, dat is althans het idee. Lampe zegt dat het gebruik van harddrugs, en met name cocaïne, een grote vlucht heeft genomen op ons eiland. “Cocaïne tast je gezondheid aan, je wordt verslaafd, je wordt agressief naar je eigen familie, je gaat stelen en verpest je familieleven.” Lampe zegt verder dat het bewezen is dat waar marihuana gebruikt wordt, het cocaïnegebruik drastisch daalt.

Gedoogbeleid

In Nederland worden sinds de jaren ‘70 de softdrugs marihuana en hasj gedoogd. Dat houdt in dat het gebruik, onder gecontroleerde omstandigheden, niet bestraft wordt. Bovendien mogen consumenten maximaal 5 gram cannabis of 5 hennepplanten bezitten. De verkoop van softdrugs gebeurt in zogenaamde coffeeshops, die strikt gebonden zijn aan bepaalde regels. Zo mogen geen drugs verkocht worden aan minderjarigen en mag de verkoopgrens van 5 gram cannabis per transactie niet worden overschreden. Ook mogen coffeeshops niet te dicht bij een school gelegen zijn. Hoewel veel gemeentes tegen zijn, wordt momenteel geëxperimenteerd met een zogenaamde wietpas waarbij alleen inwoners van Nederland een coffeeshop mogen bezoeken. Dit om drugstoerisme te beperken. Gemeentes vrezen echter dat de straathandel van marihuana hierdoor weer toeneemt. Sinds 2003 verstrekt de apotheek medicinale cannabis.