Arubaanse Justitie-minister: ‘Medicinaal wietgebruik is aan de medici’DINSDAG, 25 SEPTEMBER 2012

ORANJESTAD — Justitie-minister Arthur Dowers (AVP) spreekt zich niet uit over eventuele legalisering van medicinaal cannabisgebruik. “Dat is aan de medici”, zegt hij desgevraagd in een reactie tegen Amigoe.

Op de vraag van Amigoe of hij op de hoogte is van de plannen die collega-minister Richard Visser (AVP) van Volksgezondheid heeft voor breed onderzoek - met name onder medici - naar het medicinaal gebruik van wiet, antwoordt Dowers ontkennend. Vorige week liet de minister weten fel gekant te zijn tegen de legalisering van wiet. Hij zei ook elke discussie over legalisering nutteloos te vinden, want ‘ik als minister van Justitie teken geen enkele wet voor legalisering van cannabis’. Dowers legt nu verder uit dat hij als minister van Justitie juist verantwoordelijk is voor de strijd tegen drugs. Als hij voor legalisering is, is dit tegenstrijdig aan zijn functie, aldus de minister.

Dowers ziet bovendien de nare gevolgen van drugsgebruik, ‘helemaal als het gelegaliseerd wordt’. De minister zegt dat hij in Nederland heeft gewoond en het drugsbeleid daar heeft meegekregen. Met name op het gebied van marihuana vindt hij dit beleid echter wat vreemd. “Als het verkocht mag worden, moet er ook gehandeld worden. Met alle gevolgen van dien.” Volgens hem neemt het gebruik toe bij legalisering, wordt er meer geëxperimenteerd en wordt het product ‘heftiger’. Zo functioneert de wietpas in Nederland niet, geeft hij als voorbeeld. Deze pas moet ervoor zorgen dat wiet in Nederlandse coffeeshops alleen verkocht wordt aan meerderjarige Nederlandse ingezetenen. Toeristen of incidentele bezoekers kunnen met de invoering van deze pas dus niet meer bij coffeeshops terecht. Gemeentes die de wietpas hebben ingevoerd, zien echter weer een toename van illegale handel in wiet op straat. Dit zou voor meer overlast en criminaliteit zorgen dan de handel en gebruik in controleerbare coffeeshops.

Heroïne

De minister ziet daarom dus niets in de legalisering van softdrugs. Voor heroïne daarentegen, heeft Nederland wel een redelijke oplossing voor de maatschappij gevonden, vindt hij. Dowers doelt op het verschaffen van methadon als afkickmiddel en als alternatief aan heroïneverslaafden, om zo de criminaliteit tegen te gaan.