Aruba nog voller met kamers

12 januari 2017

Oranjestad - Aruba is met 180 vierkante kilometer al niet groot en reeds erg vol. Toch kan het nóg voller qua hotels, resorts en andere toeristische projecten: op de tekentafel liggen ter realisatie tussen nu en 2020 nog duizenden nieuwe kamers en andere accommodaties gepland.

In 2009 ging de latere premier Mike Eman (AVP) de verkiezingen in met een partijprogramma dat een moratorium op verdere expansie van de hotelsector als uitgangspunt had. Anno 2017 is daar weinig meer van over.

Uit welingelichte bronnen weet het Antilliaans Dagblad dat er nog een twintigtal projecten in de pijplijn zitten. Dit zijn onder andere bij de toeristische autoriteiten formeel bekende projecten, maar er zijn er ook die nog niet op het lijstje voorkomen, zoals bij Colony te San Nicolas.

Een opstelsom leert dat het dan al snel gaat om 3.000 additionele hotelkamers, 726 extra all-inclusive kamers, 323 nieuwe condominiums en 95 te bouwen townhouses (villa’s & bungalows). Dit baart eilandbewoners en vooral degenen die zich hard maken voor het behoud van enkele stukjes natuur ernstig zorgen.

Het hek lijkt van de dam. Minister Benny Sevinger (AVP) van Ruimtelijke Ontwikkeling lijkt ‘elk stukje overgebleven land weg te geven’. De plannen voor deze soms grootschalige nieuwe toeristische projecten moeten bekend zijn onder de bevolking en deze duizelingwekkende getallen van aanvullende hotel- en resortaccommodatie moeten tot een maatschappelijk debat leiden, vinden goedwillende personen die in dit stadium echter nog liever anoniem blijven.
Zij menen dat het Ipko (Interparlementair Koninkrijksoverleg) met Kamer- en Statenleden van Nederland, Curaçao, Sint Maarten en Aruba een goed forum is om dit ook in breder koninkrijksverband aan te kaarten en er aandacht voor te vragen. Aruba is volgebouwd, maar Sint Maarten kan ook goed meepraten. Op Curaçao is lang gediscussieerd over de wijziging van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) onder andere in verband met de ontwikkeling van Oostpunt (een tiende deel van Curaçao en ongeveer zo groot als het ‘Nederlandse deel’ van Sint Maarten).

De meeste Arubanen zijn zich niet of nauwelijks bewust wat hen met die twintigtal projecten boven het hoofd hangt. Daar moet meer openheid over komen. Want met de projecten die nu aangemeld zijn bij onder meer Aruba Hotel and Tourism Association (Ahata) lijkt geen deel of uithoek van Aruba ‘gespaard’ te blijven.

Het gaat om onder andere Savaneta, Tierra del Sol, Bubali, Palm Beach, Eagle Beach, de omgeving luchthaven, en zoals gezegd San Nicolas.


Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao