Aruba geeft een vliegtuig Insel Air vrij

30 januari 2017

Willemstad - Een van de vier toestellen van Insel Air die sinds afgelopen week aan de grond moesten blijven in verband met een inspectie, is door de Arubaanse burgerluchtvaartautoriteit vrijgegeven. Dat zegt directeur Edward Heerenveen.

De vier vliegtuigen zijn ingeschreven op Aruba en vallen daarom onder het Department of Civil Aviation en niet onder de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit. De vliegtuigen staan wel op Curaçao. Eén mag sinds gistermiddag weer vliegen.

Gisteren waren er weer vertragingen op de vluchten van Insel Air, onder andere naar Paramaribo, Sint Maarten/Santo Domingo en Miami. De laatste twee vluchten vertrokken in plaats van ’s ochtends pas ’s avonds. Heerenveen verwacht vandaag mogelijk al verbetering omdat de maatschappij twee vliegtuigen heeft ingehuurd in de Verenigde Staten. ,,We hopen ook dat Aruba meer toestellen vrijgeeft.” Maar ook al vliegen de vier toestellen van Aruba weer, dan nog zijn vertragingen niet uitgesloten.

,,Er zijn allerlei mogelijke oorzaken”, zegt Heerenveen. ,,Technische problemen, tekort aan piloten, van alles.” De acties van de Arubaanse burgerluchtvaartautoriteit, de vele vertragingen en het uitvallen van vluchten, hebben voor onrust onder de bevolking ge- zorgd. Twee piloten zouden geweigerd hebben om te vliegen omdat de veiligheid in gevaar was en er zouden ‘incidenten’ zijn geweest, zoals het wegvallen van de druk in de cabine.

Tijdens een persconferentie van de Raad van Ministers gistermiddag probeerde minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), gesteund door waarnemend directeur Caroline Gonzalez-Manuel en hoofd safety & security van de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit, Bryce Fisher, wat rust terug te brengen. ,,Financiële problemen, slecht weer, menselijke fouten, wat er ook aan de hand is, als een vliegtuig niet kan landen, dan laten we het niet opstijgen”, zegt Camelia-Römer ,,Veiligheid gaat voor alles.”

De VVRP-minister heeft de onder haar ministerie vallende burgerluchtvaartautoriteit in augustus opdracht gegeven om de controles bij Insel Air te verscherpen. Dat naar aanleiding van de vele klachten over de luchtvaartmaatschappij. ,,De drie op Curaçao geregistreerde vliegtuigen van Insel Air, drie Fokkers, zijn in de lucht, dus safe”, zegt Fisher. ,,Daarnaast vliegt de maatschappij met geleasede toestellen.”

Op de vraag of, gezien de financiële tekorten, de incidenten en controles, ‘safety first’ misschien niet altijd overduidelijk voorop staat bij Insel Air, zegt Fisher: ,,Dat is mogelijk. Ik weet zeker dat voor de bemanning van de vliegtuigen en het onderhoudspersoneel veiligheid voor alles gaat. Maar mogelijk niet altijd voor managers die met de beschikbare vloot proberen aan het vluchtschema te voldoen.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao