Artsenopleiding Suriname verbeterd

DE WARE TIJD:

20/07/2012

Paramaribo - Wie een medische studie begint aan de universiteit en geen huisarts wil worden, kan na zes jaar direct specialiseren. Je bent dan basisarts. Voortaan hoeven deze doktoren geen stage meer te lopen met een ervaren collega. In het huidige systeem is een zevenjarige opleiding tot huisdokter verplicht, omdat anders geen bul wordt uitgereikt.

Wie toch een eigen poli wil, kan na de opleiding tot basisarts nog een jaar studeren op het Huisartsen Opleidingsinstituut. Als er geen interesse daarvoor is, kan na de basisopleiding als zaalarts worden gewerkt in een ziekenhuis. In de nieuwe opzet van de medische studie moet de huisarts een soort specialist zijn, zegt minister Michel Blokland van Volksgezondheid.

De bewindsman heeft gister een commissie geïnstalleerd die invoering van het vak ‘huisartsengeneeskunde’ moet voorbereiden. Ook is een vakgroep nodig die de inhoud en uitvoering van het onderwijs coördineert. Bovendien moet de kwaliteit en continuïteit gegarandeerd worden. Voor de opleiding worden na selectie artsen met ervaring getraind. Zij zullen zes maanden les geven op de huisartsenopleiding.