Arrestaties na wilde occupatie Cultuurtuin

22/02/2017

PARAMARIBO - De politie heeft deze week vijf personen aangehouden, onder wie een bestuursambtenaar, die betrokken zouden zijn bij de poging tot uitgifte van grond in de Cultuurtuin. Dit zegt minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer op vragen van de Ware Tijd.

"De commissaris van politie heeft mij laten weten dat vijf personen zijn aangehouden van wie één na verhoor is heengezonden." Naar verluidt beloofde de groep grond in de Cultuurtuin aan personen onder de voorwaarde dat geïnteresseerden zich eerst tegen betaling moesten registreren. "Ik wil met klem benadrukken dat het ministerie geen enkele vergunning heeft uitgegeven", zegt Samsoedien. Hiermee wordt aangeduid dat de mensen illegaal te werk gingen. De politie heeft SRS 50.000 aan registratiegeld in beslag genomen bij de aangehouden personen.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) schrijft in een dinsdag uitgegeven persverklaring dat er sprake is van "wilde occupatie" en dat een malafide stichting hierbij betrokken is. Het natuurpark Cultuurtuin is eigendom van de Stichting Nationale Parken die valt onder LVV, maar het ministerie zegt dat het niets te maken heeft met de uitgifte van percelen.

Samsoedien, voormalig districtscommissaris van Wanica, is niet verrast met de malafide praktijken die aan het licht zijn gekomen in de 'Cul': "Het is niet nieuw voor mij. In Wanica waren er heel veel van deze gevallen. Mensen zijn lichtgelovig." De minister wacht het verdere onderzoek af, maar is in elk geval opgelucht met de voorlopige vorderingen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname