'Appèl Klijnsma onterecht'

29 mei 2017

Kralendijk - Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een aantal zaken rond het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) verkeerd voor. Dat zegt voorzitter Harald Linkels van het PCN-bestuur. In een interview met deze krant deed Klijnsma onder andere een beroep op de sociale partners om ‘als de wiedeweerga’ te gaan praten ‘om het fonds weer gezond te maken’. Linkels is het daar deels mee eens. ,,Sociale partners moeten om tafel als het gaat om de toekomst en toekomstbestendigheid van het fonds. Dus van nu naar voren kijkend.” Het klopt niet dat het bestuur en de sociale partners hier geen aandacht voor hebben: ,,Het thema staat nadrukkelijk op de agenda in de contacten met de sociale partners.”

De korting heeft daar weinig mee te maken, vindt PCN. Die is veroorzaakt door de Staat, omdat in 2010 besloten is een ‘beleidsarme overname’ te doen vanuit het voormalige Apna (nu APC) naar PCN. Daarbij hinkte de Staat volgens Linkels op twee gedachten: Antilliaanse grondslagen met Nederlands toezicht.

Door dat laatste is PCN in problemen gekomen, want om aan de Nederlandse regels te voldoen, zat er te weinig geld in het fonds.

Lees meer: Antilliaans Dagblad, Curacao