‘Apfa en Arubaanse regering dicht bij akkoord herstelplan pensioenfonds’VRIJDAG, 06 JULI 2012

ORANJESTAD — Pensioenfonds Apfa verwacht op korte termijn, waarschijnlijk al binnen een maand, een akkoord met de regering over het herstelplan. Daarin staan afspraken over hoe en in welke periode de overheid meer dan 620 miljoen florin aan het fonds gaat betalen. Dat is nodig om het fonds weer dekkend te krijgen. De onderhandelingen lopen inmiddels al meer dan 1,5 jaar en voor de vakbonden die de cliënten van het fonds (overheidspersoneel) vertegenwoordigen, is de maat vol.

Na het overleg op 22 juni tussen regering, de tien vakbonden en Oppa (organisatie gepensioneerde ambtenaren), stelde vakbondswoordvoerder Diego de Cuba (STA) al dat ze een nieuw overleg willen met de Apfa-directie erbij. De bonden vinden dat er teveel onduidelijkheid bestaat over hoe het fonds weer dekkend moet worden, temeer omdat de regering en Apfa er nog steeds niet uit zijn gekomen. “We zitten er tussenin als cliënten en weten niet wat de waarheid is”, zegt vandaag ook Guilfred Besaril van politievakbond SPA naar aanleiding van een overleg tussen de bonden afgelopen woensdag over de situatie. Het waren ze overigens niet allemaal: alleen STA, SPA, SCCA, Topa, Simar en Oppa. Zij hebben een aantal punten afgesproken, vertelt Besaril. Ten eerste een ultimatum dat de regering één werkweek krijgt om het driehoeksoverleg te organiseren, tussen de bonden, regering en Apfa dus. Besaril: “Dat was al op 22 juni beloofd door de regering, maar zijn nu al een paar weken voorbij en van het overleg is er nog steeds niet gekomen.
Verantwoordelijkheid

Een ander punt waarover de bonden hebben gesproken, is wie nu eindverantwoordelijk is voor de miljoenenschuld van de overheid bij het pensioenfonds. “De overheid moet betalen, dat is duidelijk. Maar het is aan Apfa om het te innen. Dus wij stellen het fonds dan ook verantwoordelijk voor deze ontstane situatie. We hebben afgesproken om een commissie te vormen waarin alle zes partijen worden vertegenwoordigd. Die commissie gaat juridisch advies zoeken bij een advocatenkantoor. Het is niet dat we direct naar de rechter stappen, maar we willen ons wel voorbereiden”, zegt Besaril. De reden hiervoor is dat mocht het op korte termijn nog steeds niet tot een akkoord komen, dan wordt er door een Apfa een alternatief plan ingezet, zo is volgens Besaril aan de bonden uitgelegd. “En dat houdt in dat wij als cliënten van het fonds de last van het herstelplan moeten gaan dragen. Dat vinden we niet eerlijk.”

Apfa-woordvoerder Jennifer Jacobs zegt tegen Amigoe echter dat de regering en het pensioenfonds snel, waarschijnlijk al binnen één maand, een akkoord hebben over het herstelplan. Ze geeft toe dat over een aantal punten nog steeds ‘discussie’ is. Zoals de periode van afbetaling; Apfa wil dat de schuld in tien jaar wordt afgelost, de regering in vijftien jaar. “Er is nu gezegd dat het wat langer dan tien jaar kan worden, maar zeker geen vijftien jaar. Want hoe sneller we uit het tekort raken, hoe beter voor het fonds.” De partijen zijn het echter ook nog niet eens over wat de overheid precies moet gaan betalen. Volgens Jacobs moet de overheid uiteindelijk iets meer dan 620 miljoen florin gaan betalen. Dat bedrag bestaat uit de schuld van de oude pensioenregeling PVL. Maar de overheid moet ook nog zo’n 30 miljoen florin aan duurtetoeslag afdragen. Sinds mei vorig jaar heeft de overheid deze niet betaald. De regering wil dit bedrag nu ook in het herstelplan voor afbetaling op langere termijn meenemen. Apfa wil dat echter niet en wil dat de overheid nu betaald.

Daarnaast is er nog de kwestie van garantie. Apfa heeft in een persbericht deze week duidelijk gemaakt dat de overheid zich garant heeft gesteld voor de dekking van de tekorten van de oude PVL-regeling. Dat is zo afgesproken met de nieuwe pensioenregeling NPR 2011. Een discussiepunt is echter of de regering ook garant blijft staan mocht er in de toekomst nieuwe tekorten ontstaan. “Dus dat de afspraken blijven staan en niet gaan veranderen als er straks een nieuwe regering komt”, zegt Jacobs. Overigens is er nog een verschil van inzicht tussen de regering en Apfa over het rendement dat het pensioenfonds moet halen. “De vraag is wat gebeurt er als Apfa een bepaald rendement niet haalt. Hoe hoger dat rendement wordt gesteld, dat zou betekenen dat de overheid straks meer moet bijdragen aan het fonds.”

Complex

Over de houding van de vakbonden, zegt Jacobs verder, dat ze begrijpt dat zaken niet helder kunnen zijn. “Het is complexe materie”. De commotie hierover wijt ze aan ‘politieke invloeden’. “We hebben op 21 juni nog met vakbonden gezeten en uitleg gegeven. Maar de situatie verandert wel met de dag en dus ook de informatie. De onderhandelingen nemen nu eenmaal de tijd. Want iedereen begrijpt dat het niet om een dubbeltje gaat, maar om miljoenen met de nodige financiële gevolgen voor de Landkas. Het gaat er uiteindelijk om dat er een realistisch herstelplan komt.” Jacobs benadrukt verder dat de overheid nu wel degelijk premies afdraagt, in tegenstelling tot wat sommige vakbonden beweren. Bij de duurtetoeslag is dus wel een achterstand. En de in 2010 verhoogde premie (toen nog voor PVL) van 20 procent heeft de overheid ook niet afgedragen. Maar dat bedrag wordt nu dus in het herstelplan meegenomen, benadrukt ze, en dat is dus geen premie-achterstand.

SPA-leider Besaril zegt hierop: “Zo dacht ik ook nog vorig jaar toen ik meeging met hun filosofie. Maar een schuld is een schuld, ook al verwerk je het in een herstelplan. Bovendien had dat plan, toen het protocol voor de nieuwe pensioenregeling NPR 2011 werd getekend, op dat moment al ingevoerd moet worden. We zijn nu ruim 1,5 jaar verder.”