Amper nieuwe bedrijven bij ondanks economische opleving ArubaDONDERDAG, 12 APRIL 2012

ORANJESTAD — Het aantal nieuwe bedrijven vorig jaar is ongeveer hetzelfde als voorgaande jaren. Dat blijkt uit de bedrijfsregistraties die de Kamer van Koophandel (KvK) gisteren bekend maakte. De economische opleving heeft minder effect gehad dan verwacht. Voor dit jaar voorziet KvK bovendien weinig verandering.

Het aantal registraties van nieuwe bedrijven is al drie jaar op hetzelfde niveau van om en nabij de 1150 per jaar, zegt KvK-directeur Leo Maduro. Na de economische teruggang viel het aantal starters namelijk terug met zo’n 150 tot 200. In 2007 kwamen er nog 1337 bedrijven (onshore en offshore) bij, in 2009 waren dat er 1139. Vorig jaar ging het om een totaal van 1159 bedrijven waarvan 1143 onshore. Dat is een lichte daling van 6 bedrijven vergeleken met het aantal in 2010.

Uit de cijfers van vorig jaar blijkt wel dat de VBA aan populariteit wint. Vorig jaar telde de Kamer 35 VBA-registraties tegenover 20 in 2010. Toch zijn het vooral eenmanszaken (69 procent) die zich inschreven alsook NV’s (29 procent). De resterende 10 procent betreft de bedrijven die zich als VOF, VBA, AVV of andere entiteit inschreven. Daarnaast zegt Maduro, dat ook meer holdings worden opgericht. Vorig jaar ging het om een aantal van 30. “Je ziet dus dat deze economie volwassen aan het worden is.”

De meeste nieuwe bedrijvigheid was vorig jaar weer te vinden in Noord en Oranjestad-West en -Oost. Het gaat om zo’n tweederde (68 procent) van het totaal aantal nieuwe bedrijven dat vorig jaar erbij kwam. Een derde deel van de nieuwe bedrijven vestigden zich in de andere districten Paradera, Savaneta, San Nicolas en St. Cruz. Deze ontwikkeling is wederom niet nieuw en in lijn van de afgelopen jaren. Directeur Maduro noemt het wel opvallend dat in Oranjestad-Oost minder nieuwe bedrijven zich vestigen, gezien de cijfers van 2007 tot en met 2011. Vorig jaar daalde het aantal bedrijven in zowel Oranjestad-West als Oost ook met 12 procent, vooral dus door minder bedrijvigheid in het oostelijk deel van de hoofdstad. De sterkste groei had plaats in Noord (22 procent) en Savaneta (8 procent) vergeleken met 2010. San Nicolas (Noord en Zuid) kende ook een kleine opleving, met een groei van 5 procent starters.

Meer bouwbedrijven

Nieuwe bedrijven kwamen er vorig jaar vooral in de sectoren bouw, restaurant en detailhandel (kleren en schoenen). Het gaat om 122 bouwbedrijven, 79 restaurants en 73 kleding/schoenenwinkels. Ook het aantal supermarkten groeide met 29, afhaal- en cafetaria’s met 42, kappers met 39 en souvernis/cadeauwinkels met 29. Verder kwamen er 26 schoonmaakbedrijven en 27 makelaars erbij. Ook de groei van deze sectoren en bedrijfssoorten is niet nieuw vergeleken met voorgaande jaren.