AlgaeParc Bonaire is startklaar

18 april 2017

Ponta Delgada - Gezaghebber Edison Rijna kan tevreden terugkijken op zijn deelname aan de conferentie ‘21C’ die Octa, de organisatie van overzeese landen en gebieden, vorige week op de Azoren heeft gehouden. Dat Bonaire zich op governorsniveau liet vertegenwoordigen, werd door de EU-vertegenwoordigers opgevat als een signaal dat het eiland serieus werk wil maken van het ontwikkelen van een proefstation voor het kweken van algen. Brussel heeft subsidie beschikbaar gesteld, maar verlangt wel dat er vaart wordt gemaakt.

,,Het idee om iets met algenkweek te gaan doen, ligt er al heel lang. Vorig jaar heeft toenmalig gedeputeerde Abraham contact gezocht met professor René Wijffels van Wageningen University & Research en is er een concreet proefproject, AlgaeParc, ontworpen. De EU heeft vervolgens middelen toegezegd dus is het tijd om nu echt door te pakken”, aldus Rijna. De conferentie in Ponta Delgada stond geheel in het teken van innovatie en duurzaamheid. Uit alle delen van de wereld waren bestuurders en innovatiemanagers gekomen om kennis en ervaring uit te wisselen.

,,Onze eigen innovatiemanager, Dianne Boelmans, was verhinderd. Ik moest toch voor overleg in Nederland zijn dus ben ik ernaartoe gegaan, want ik vond het belangrijk dat Bonaire wel vertegenwoordigd was. De door Wijffels verzorgde presentatie maakte indruk. Hoewel er al kleinschalige commerciële algenkwekerijen bestaan, verkeert het onderzoek naar grootschalige toepassingsmogelijkheden - bijvoorbeeld als duurzaam geproduceerd diervoedsel en als schone brandstof - nog in de beginfase. Bonaire biedt volgens internationale experts de ideale omstandigheden voor een pilot waarvan de wereld kan leren.

Rijna: ,,Het mooie van het project is dat het ook voor Bonaire zelf voordelen oplevert. Het zal bijdragen aan de diversificatie van de economie zodat we minder afhankelijk worden van het toerisme. Het levert nieuwe werkgelegenheid op en stimuleert ook andere innovatieve ontwikkelingen. Tenslotte is het positief voor het imago van Bonaire in de wereld.” De gezaghebber is blij dat hij de ingewikkelde en tijdrovende reis (de Azoren zijn alleen met tussenstops bereikbaar) voor lief heeft genomen.

,,Na afloop van de presentatie wilden heel veel deelnemers er over doorpraten. Ik heb interessante contacten kunnen leggen waaruit zich misschien weer nieuwe samenwerkingsmogelijkheden ontwikkelen. Maar het is nu eerst zaak dat we aan de slag gaan met deze pilot.” De vraag is wanneer er kan worden begonnen. ,,Het ontwerp is af. Er zijn nu alleen nog gesprekken gaande over de precieze locatie. De productie zelf zal op zee plaatsvinden, maar het is de bedoeling dat er ook een bezoekerscentrum komt waar men informatie kan krijgen over het project. Ik ga ervan uit dat er voor het einde van het jaar een start wordt gemaakt.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao