Akte van erkenning van de Republiek Suriname niet gevonden

23/11/13

Den - Haag - De originele Akte van erkenning van de Republiek Suriname is nog steeds niet gevonden. Binnenlandse Zaken (Biza)-minister Soewarto Moestadja gaat na ruim twee jaar onderzoek er definitief van uit dat de akte bij de grote brand van 1996 in de vlammen is opgegaan. Toen zijn de panden waarinDe Nationale Assemblee (DNA) en het voormalige ministerie van Algemene Zaken waren gehuisvest, afgebrand. In de akte erkent koningin Juliana Suriname als een onafhankelijke en soevereine Staat. Deze akte werd op dinsdag 25 november 1975 in Den Haag door de handtekeningen van Juliana, premier Den Uyl en drie Nederlandse ministers bekrachtigd en voorzien van het grootzegel van het Koninkrijk der Nederlanden. Er waren slechts twee exemplaren van deze akte. Eén is bewaard door het Nederlandse kabinet en de andere is toevertrouwd aan de toenmalige president van de Republiek Suriname.

CBvS
Volgens Moestadja bemoeilijkt het feit dat de toenmalige president Johan Ferrier en de toenmalige ministerpresident Henk Arron al zijn overleden voor het onderzoek. "Zij zouden kunnen aangeven waar de akte toen bewaard is." Moestadja neemt aan dat zo'n belangrijke akte, die een enorme historische waarde heeft, niet op het kabinet van de toenmalige president of van de ministerpresident bewaard werd. Hij heeft ook laten onderzoeken of de akte in de kluis van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ligt. Die plek zou uitermate geschikte zijn om een dergelijke akte van grote historische waarde te bewaren. Het onderzoek op dat stuk is nog gaande, zegt de Biza-minister verder. "Ik neem niet aan dat de akte bij DSB (De Surinaamsche Bank) in de kluis ligt, want de moeder der banken is de aangewezen instantie daarvoor. Maar we zullen het ook bij DSB laten onderzoeken." Overigens is het document ook bij het Nationaal Archief Suriname niet gevonden.

Kopie
Het niet beschikken over de originele akte heeft geen consequenties. Moestadja geeft aan dat Suriname intussen 38 jaar onafhankelijk is. Verder heeft Suriname in 2009 een gewaarmerkte kopie van de akte van Nederland gekregen. Deze is identiek aan het originele stuk, ook de grootzegels en handtekeningen komen daarop voor. Toch hoopt de Biza-minister dat de originele akte gevonden wordt, mede vanwege de historische waarde daarvan.
Historicus Andre Loor zei eerder aan de Ware Tijd dat het origineel stuk sowieso belangrijk is. Maar een gewaarmerkte kopie is even belangrijk als het om de inhoud gaat. Ex-minister van Biza Maurits Hassankhan, liet ook doorschemeren dat hij het vermoeden heeft dat het originele stuk bij de brand van 1996 verloren is gegaan.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname