Agrarische beurs bevordert exportgericht denken

20/01/2017

MAROWIJNE - De langdradige toespraken in een warme zaal maakten het enthousiasme van de organisatoren achter de Agri & Foodbeurs donderdag in Marowijne er niet minder om. Dat er na ongeveer tien jaar weer zo een beurs op dit niveau wordt gehouden in het gebied, maakt het begrijpelijk.

Voedselproducenten, agrarische bedrijven en kennisinstituten hebben elkaar op één plek ontmoet om hun kennis met elkaar te delen maar meer nog om te laten zien wat het district aan agrarische activiteiten te bieden heeft. Met de beurs wil medeorganisator Soil Masonkondre, een stichting die innovatieve landbouw in het gebied stimuleert, proberen om de agrarische sector nog meer te helpen ontwikkelen.

Dat is vooral belangrijk vanwege de werkloosheid en andere sociale problemen die zijn ontstaan door het stopzetten van de werkzaamheden door bauxietmaatschappij Suralco. Districtscommissaris Freddy Daniël van Marowijne zei in zijn toespraak dat toerisme en landbouw nu de belangrijkste pijlers zijn van de economie in het district en die moeten uitgebuit worden. De beurs waaraan ook het commissariaat heeft meegewerkt, is een belangrijke stap daartoe.

Ruim 25 ondernemingen hebben deelgenomen aan de tentoonstelling. Van cassaveverwerkers tot grote ondernemingen als Intramar NV, Suriname Candied Fruits en Pansa Group die onderdelen produceert. Er waren ook studenten van het Polytechnisch college en vertegenwoordigers van de Technische Universiteit Delft aanwezig.

Bron: de Ware Tijd, Suriname