Academisch Ziekenhuis Paramaribo lijdt SRD 14 miljoen verlies bij Spoed Eisende Hulp

DE WARE TIJD:

21/03/2012

Paramaribo - Alleen al door de achterhaalde drempelkosten lijdt het Academisch Ziekenhuis Paramaribo jaarlijks SRD 14 miljoen verlies. Nu wordt SRD 30 aan drempelkosten bij de Spoed Eisende Hulp (SEH) betaald, terwijl de gemiddelde kosten per patiënt oplopen tot tussen 275 enSRD350. Per jaar behandelt SEH 40.000 cliënten. AZP-directeur Eddy Joemankhan zegt, dat eventuele aanpassing van de drempelkosten onderhevig is aan een publieksdebat. “Je wil de armen niet treffen met een verhoging”.

Tarieven

Binnenkort benoemt minister Celsius Waterberg de Commissie Tarieven Gezondheidszorg die de hele sector gaat omspitten en tarieven gaat vaststellen over de hele linie. Joemankhan wacht daarom op de instelling deze commissie. “Er komt beweging in deze zaak en het is beter, dat wij niet maar één aspect van de tarieven van het ziekenhuis lichten en aanpassen, doch wachten op het optrekken van alle tarieven tegelijk. Want tarieven zijn over de hele linie ondermaats”, zegt Joemankhan aan dWT.

Vertegenwoordigers

In de commissie zitten vertegenwoordigers van onder meer het ministerie van Volksgezondheid, de Nationale Ziekenhuis Raad, verzekeringsmaatschappijen, consumenten, dienstverlening, vakbeweging, werkgeversorganisaties en de medici. In de Wet Tavieven Gezondheidszorg staat het profiel van de leden.

Volgens Waterberg moeten sommige organisaties nog een vertegenwoordiger aanwijzen. “Ik heb liever dat de commissie er gisteren was dan morgen”, zegt de bewindsman. Vanwege de stijgende kosten in de zorg zal de wet helpen om te komen tot tarieven die voor Suriname draaglijk zijn. De instellingen kunnen hierdoor overleven en zichzelf bedruipen, terwijl alles betaalbaar is voor de kleine man via de verzekering en de particulier.

“Een taak die gebalanceerd en overwogen uitgevoerd moet worden”, zegt Waterberg aan de krant. Waar nodig zal het voorbeeld van het buitenland worden gebruikt.

Geen voorstander

Waterberg is zelf geen voorstander van drempelkosten. Wie geen betaling kan plegen, moet ook geholpen kunnen worden. “Ik ben daarom voorstander van de invoering van de Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV) waarbij de zaken als de drempelkosten al gedekt zijn voor iedereen. Maar ik wil niet alleen maar blijven praten over de noodzaak van AZV. Ik hoop dat meer delen van de samenleving gaan roepen om de sector toegangelijker te maken.”