Academisch Ziekenhuis Paramaribo goed op weg naar verbetering personeelsbestand

DE WARE TIJD:

05/05/2012

Paramaribo - Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is goed op weg naar verbetering van het personeelsbestand. “Op korte termijn wordt gewerkt aan het wegwerken van het tekort”, vertelt Lindy Liauw Ki Fa, medisch directeur van het AZP. Na onderzoek is vast komen te staan dat het ziekenhuis kampt met een absoluut schrijnend tekort van 120 verpleegkundigen.

Om dit weg te werken gaat volgend maand de beroepsbegeleidende leerroute (BBL) tot verpleegkundige,een beroepsopleiding in de vorm van werkend leren, van start. De launch van het nieuwe curriculum van de BB-opleiding tot verpleegkundige heeft gisteren plaatsgevonden in het veelkleurige gebouw van het AZP.

Breedvoerig

Patricia Baumgart, coördinator onderwijszaken van het AZP, is breedvoerig ingegaan op de opleiding. Het ziekenhuis heeft de toestemming van het ministerie van Volksgezondheid gehad om een inhaalslag te maken. “Hiervoor is een nieuw curriculum van de BBL bewerkt vanuit het nationaal curriculum”, vertelt Baumgart. De opleiding is voor een groot deel praktisch gericht waarbij patiënten meer deskundigheid aan het bed zullen krijgen. Zodra de mensen bepaalde handelingen hebben geleerd, worden zij gelijk in de praktijk ingezet.“Elke hand aan het bed helpt. Ook al zijn het mensen die met kleine dingen helpen”, vindt Liauw Ki Fa.

Ondertussen hebben al 150 mensen gesolliciteerd voor de opleiding.De pilot gaat volgend maand van start. Het is een brede opleiding waarbij studenten buiten Suriname voor stage gaan. De opleiding duurt vier jaren en verschilt niet echt van de modulaire opleiding. Als lesmateriaal worden dezelfde boeken als die van het modulaire onderwijs gebruikt. “De oude boeken zijn niet weg komen te vallen”, verzekert Baumgart. “We gebruiken de boeken nog steeds, alleen worden ze totaal ingezet. Er worden geen onderdelen uit de boeken gehaald, maar het boek wordt in zijn totaliteit behandeld.”

Als alles in kannen en kruiken is, moeten de eerste verpleegkundigen al eind dit jaar worden ingezet, vertelt Liauw Ki Fa. “We willen mensen zo snel mogelijk aan het bed krijgen zodra ze bepaalde handelingen hebben geleerd.”

Mensen die van start willen gaan met de opleiding moeten minimaal een mulodiploma bezitten. De eerste twee jaren zijn generieke leerjaren. Alle studenten krijgen hetzelfde gedoceerd. In het derde en het vierde jaar volgen de specialisaties. Studenten zullen maandelijks één week op school zitten en de rest in de praktijk.

Verder moeten zij zelf de kosten van het lesmateriaal betalen. Afhankelijk van de inhoud van het boek wordt een prijs bepaald. Hoe dikker de boeken, hoe duurder. Elke student krijgt bij elk boek een handleiding waarin ze terug kunnen vinden wat wekelijks behandeld zal worden.