Aangevulde begroting Kabinet President goedgekeurd in Suriname

DE WARE TIJD:

16/11/2012

Paramaribo - De aangevulde begroting van het Kabinet van de President is in De Nationale Assemblee goedgekeurd met 28 stemmen voor en twaalf tegen. Het budget is geraamd op 81,5 miljoen Surinaamse dollar. De aangevulde raming heeft voor veel ophef gezorgd in het parlement. “We willen onze vingers hieraan niet branden. De oppositie zal daarom tegen deze begroting stemmen”, haalde NPS-parlementariër Ruth Wijdenbosch gisteravond kort vóór de stemming aan.

Volgens haar is er niet gedetailleerd aangeven waarvoor de gelden bestemd zijn. "We willen niet weten wie kip levert of verkoopt, maar waarom er zoveel kip wordt gekocht."

Zij wees erop dat de oppositie de begroting van de EU-ACP-vergadering wel heeft goedgekeurd, omdat daarin gedetailleerd aangegeven is waarvoor de gelden besteed zullen worden. "Wanneer er goed werk wordt verzet geven wij onze goedkeuring daarvoor, maar wanner we met twijfels zitten, kunnen we dat niet doen", benadrukte Wijdenbosch.

Vicepresident Robert Ameerali kon voor de aangevulde begroting geen verklaring geven. Hij beloofde in een later staduim uitgebreid uitleg te zullen geven aan het parlement.

Vod

Bij de behandeling van de aanvullende begroting bleek gisteren dat het Kabinet van de President voor miljoenen Surinaamse dollars uitgaven gedaan heeft die niet vooraf door het parlement zijn goedgekeurd. Aan onbetaalde rekeningen staat er 23 miljoen Surinaamse dollar uit.

Voor de aanvullende begroting vraagt het kantoor van het staatshoofd SRD 81,5 miljoen extra voor 2012. Het geld werd onder meer besteed aan een laptop van SRD 9.000, SLM-catering voor SRD 183.967 en de 'bepantsering' van een gedeelte van het presidentieel paleis voor ruim SRD 10 miljoen. Voor uitzendingen van het programma 'Info-Act' op verschillende stations betaalde de president zo'n SRD 80.000.

De regering stuurde de informatie op een A4'tje, zonder aanhef ter verklaring. Eugène van der San, directeur van het kabinet, schrijft daarin dat de extra uitgaven komen door nieuwe taken zoals het Bureau Nationale Veiligheid en de afdelingen Informatie en Volkscontacten. Dat "vodje" was bedoeld voor intern gebruik, zegt Van der San tegen de Ware Tijd. "Ik vind het jammer dat dat in handen van parlementariërs is gekomen", aldus Van der San.

De brief leidde tot hevige verontwaardiging bij de Nieuw Front-fractie. "Het is respectloos om met een A4'tje het parlement 80 miljoen af te troggelen", zei Shailendra Girjasing (VHP). "Dit riekt naar fraude."

De pr-activiteiten van het kabinet vonden geen genade in zijn ogen. "Elke avond wordt het arme volk belaagd met informatie van de overheid. Je wordt er ziek van. En op de radio worden mensen op staatskosten beledigd", zei Girjasing in een verwijzing naar de programma's 'Info-Act' en 'Bakana tori'. "Ze hebben dat geld nodig om verkiezingen te winnen."

Melvin Bouva (NDP) gaf aan dat ook hij behoefte had aan meer duidelijkheid over de kabinetsbegroting. Het coalitielid verwierp de kritiek op de uitzendingen van de regering. "Veel mensen beschouwen Info-Act als een belangrijke informatiebron", zei hij.

"Deze bedragen duizelen me", aldus Carl Breeveld (DOE). "Ik wil niet sensationeel doen, maar dit kan echt niet." Breeveld noemde het bedrag van de 81,5 miljoen "discutabel".

"Of Breeveld heeft de juiste stukken niet opgevraagd, of hij begrijpt ze niet", speculeert Van der San. "De extra taken van het kabinet waren van zulk eminent belang, dat we niet konden zeggen: we voeren ze niet uit", reageert hij. "Doordat de president een volkspresident is, is hij vaker onderweg."

Onzin

Volgens hem is de beschuldiging van fraude onzin. "Girjasing kan onderzoeken waar dat geld naartoe is gegaan. Wat heeft dat met verkiezingen te maken? Dan dienen we andere bedragen in, want verkiezingen kosten geld."

Het kabinet kocht de speciale laptop om de 'teleprompters' van de president aan te sturen, verklaart de presidentiële rechterhand. Dat zijn speciale schermen, waarvan Bouterse zijn toespraken afleest.

Een rekening zoals die van SRD 217.264 van Bea's Kippencentrum kwam door de paleiskeuken, legt Van der San uit. "Die was jaren geleden bedoeld voor de president, maar de huidige eet zelf niet uit die keuken. Sinds jaar en dag wordt daar gekookt voor overheidsdiensten die aanspraak maken op voeding. Dat is aardig uit de hand gelopen, vind ik zelf.".