Aandacht voor eenzame oudjes Ashiana

13/02/2017

PARAMARIBO - De Stichting voor Jongeren voor een Stabiele Toekomst zal inwoners van het verzorgings- en verpleeghuis Ashiana die weinig of geen bezoek ontvangen, in de bloemetjes zetten. De organisatie is al zes jaar bezig deze senioren op speciale dagen te gedenken. Elke keer komt er een andere groep aan de beurt.

De senioren burgers worden door de zusters geselecteerd. Ze zullen op Valentijnsdag, dinsdag, fruit, snoep en een bloemetje krijgen. Er zijn 34 oudjes aangewezen die geen bezoek ontvangen. De stichting heeft haar activiteiten altijd buiten de media gehouden. Volgens voorzitter Carlo Renfrum is de tijd nu rijp dat de buitenwacht weet waarmee de organisatie bezig is.

De laatste activiteit met de senioren burgers was in december. De organisatie richt zich officieel op jongeren en drop-outs, maar Renfrum werd geraakt door het verhaal van een senioren burger zes jaar terug toen hij op bezoek was bij Ashiana. Het oudje vertelde dat het grootste probleem in het tehuis is dat zij en vele anderen geen bezoek ontvangen. Op dat moment vroeg hij zich af hoe hij deze groep kan helpen.

Directeur Ose Jabini uitte eind vorig jaar zijn bezorgdheid hierover. Van de 270 senioren burgers die er wonen ontvangt een derde geen familiebezoek. Dit kan leiden tot eenzaamheid en teruggang van de kwaliteit van leven. De mensen worden depressief, piekeren en ontwikkelen ziektes.

"Vandaar dat Ashiana is gestart met mantelzorg. Dit houdt in dat de zorg niet alleen aan het personeel van de instelling wordt overgelaten, maar dat naasten erbij worden betrokken", verzuchtte Jabini. Sinds zijn aantreden vorig jaar heeft hij een maatschappelijk werker aangetrokken die via de Sociale Dienst in contact staat met de familie om hen te bewegen op bezoek te gaan.

Bron: de Ware Tijd, Suriname