Aandacht voor duurzame tassen

30 januari 2017

Oranjestad - Aruba Tourism Authority (Ata) werkt samen met de stichting Green’s’Cool aan bewustwording omtrent het belang van duurzaamheid, in verband met de inwerkingtreding van het verbod op de distributie van plastic draagtasjes voor eenmalig gebruik.

Voor de Arubaanse burgers wordt een wedstrijd georganiseerd om een passende decoratie te ontwerpen voor een duurzame tas. Het thema is ‘dertig jaar Status Aparte’. ,,In een duurzame toekomst is geen plaats voor plastic wegwerptasjes. Om mensen te stimuleren een boodschappentas mee te nemen bij het winkelen, organiseren we deze wedstrijd. De winnende ontwerpen worden namelijk afgedrukt op duurzame boodschappentassen, die ook echt geproduceerd worden”, zo legt projectleider Veronica Olarte van Green’s’Cool uit.

,,We zijn een onderdeel van Bureau Innovatie, het platform voor duurzame innovatie. Ons doel is het bewustzijn ten aanzien van duurzaamheid onder vooral scholieren te stimuleren. Dat doen we via educatieve pro- jecten. In ons eerste jaar hebben we leerlingen uitgedaagd groene projecten voor hun school te ontwerpen. Daarna zijn we aan de slag gegaan met grow-ums, een project voor het kweken van groente en kruiden. Vorig jaar hadden we de Green Chair Competition.”

Iedereen mag meedoen aan de ontwerpwedstrijd. Olarte: ,,We dachten eerst aan een wedstrijd voor scholieren, maar omdat het onderwerp iedereen aangaat, mogen ook volwassenen meedoen. Ook Arubanen die in Nederland of ergens anders in de wereld wonen, kunnen hun ontwerp insturen.” Ze benadrukt dat de deelnemers hun creativiteit de vrije loop mogen laten. De ingestuurde ontwerpen worden beoordeeld door een deskundige jury. De wedstrijd loopt tot 10 maart. De prijsuitreiking is op 18 maart.

Green’s’Cool wil commerciële partners betrekken bij het tassenproject. ,,We willen mooie, duurzame tassen maken, die in winkels gekocht kunnen worden. Op termijn hopen we zo ver te komen dat elke nieuwe gast in elk timeshare appartement een van onze tassen cadeau krijgt. De bedoeling is dat ze die gebruiken als ze boodschappen doen. Dat scheelt heel veel plastic tasjes, zeker omdat ze de tas mee naar huis mogen nemen. Aan de opdruk is te zien dat de tas uit Aruba komt, dus dat is ook een promotie voor Aruba als duurzaam eiland.”

Ata vindt het belangrijk dat niet alleen de Arubaanse burgers, maar ook de toeristen bijdragen aan de duurzaamheid op Aruba. Om hun carbon footprint te verlagen, distribueert Ata duurzame tassen voor boodschappen onder de 1,8 miljoen bezoekers, die per jaar naar Aruba komen. Ook besteedt het Toeristenbureau aandacht aan deze materie op hun website Aruba.com.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao