‘Aanbesteding verbouwing Arubaans ziekenhuis en Hulpbestuurskantoren te snel’DINSDAG, 24 JULI 2012

ORANJESTAD — Statenvoorzitter Paul Croes (AVP) is niet te spreken over hoe Stichting Onroerend Goed Aruba (Soga) al is overgegaan tot het aanbesteden van de renovatie en uitbreiding van het ziekenhuis en de bouw van multifunctionele hulpbestuurskantoren. Het parlement moet zich eerst nog hierover buigen, vindt hij.

“Het is gewoon de wereld op zijn kop”, vindt de Statenvoorzitter. Soga is weliswaar een onafhankelijke stichting, maar volgens Croes moet eigenlijk het hele proces van het ziekenhuisproject en ook die van de Multifunctionele Hulpbestuurskantoren (MFA) aan het parlement worden voorgelegd. De volgorde klopt dan ook niet, te meer nu de regering bijvoorbeeld al in de media heeft gezegd dat de MFA’s er komen.

Wat het ziekenhuis betreft, de overheid verkoopt het pand van Horacio Oduber Hospitaal (HOH) aan Soga voor 40 miljoen florin die vervolgens dat weer aan HOH gaat verhuren. Het pand wordt dan ook als onderpand gebruikt voor de financiering van de renovatie en uitbreiding van het ziekenhuis. Onlangs werd bekend dat het zo’n 100 miljoen dollar gaat kosten.

Voor de overdracht van het pand en ook de aanleg van de MFA’s moeten echter wetten worden gewijzigd. Statenvoorzitter Croes zegt tegen Amigoe nog altijd te wachten op desbetreffende Landsverordeningen. Hij wil echter nog niet zeggen of het parlement in het ziekenhuisproject en de MFA’s al is gepasseerd. “In de Landsverordening valt namelijk te lezen waar de Staten input hadden kunnen geven.”

Soga is overigens voor het ziekenhuis al enige tijd bezig met de aanbestedingen. Die blijken volgens Croes niet openbaar, maar op uitnodiging. “Dat proces is nu dus gaande en daar hebben wij hen ook op gewezen. Als straks tijdens een openbare vergadering de Staten beslissen dat het aanbestedingsproces anders had moeten lopen, dan lopen zij het risico dat het project vast komt te zitten. Met het indienen van een amendement zou dit al kunnen gebeuren.” Soga is opgericht door pensioenfonds Apfa en investeringbank AIB en is projectmanager in het ziekenhuisproject. De stichting zorgt voor de aanbestedingsprocedures voor de bouw, het onderhoud én de financiering.

Statenvoorzitter Croes zegt samen met fractiegenoot Juan David Yrausquin, die ook voorzitter is van de vaste Statencommissie overheidsfinanciën, al een gesprek met AIB-directeur Frendsel Giel hierover te hebben gehad. Daarin heeft Croes benadrukt dat ook de Staten dus een beslissende partij zijn in deze projecten. “Het gaat uiteindelijk om publieke middelen en daar gelden bepaalde regels voor.”