8 Decemberstrafproces gaat door

30/01/2017

PARAMARIBO - Met de uitspraak van de Krijgsraad vindt de zaak op de moord van vijftien vooraanstaande Surinamers op 8 december 1982 eindelijk voortgang. De auditair militair heeft in opdracht van de pg uitstel gevraagd om het strafvoorstel op een andere datum te bepalen. De Krijgsraad heeft het uitstel is goedgekeurd. Op 9 februari dienen de zaken in de Burgerkamer en 17 februari in de Militairekamer. Voor de hoofdverdachte tevens president van Suriname hangt deze zaak als het zwaard van damocles boven zijn hoofd.

Alle strafzaken in het 8 Decemberstrafproces worden vervolgd. Voor de nabestaanden is de uitspraak van de Krijgsraad het bewijs dat de rechtstaat heeft gediend. "Hij gaat bij ons niet alleen om de rechtszaak maar dat het recht wordt gediend", luidde een eerste reactie van de nabestaanden.

De Krijgsraad heeft beslist dat alle strafzaken in het 8 Decemberstrafproces voortgang vinden. Met enkele artikelen uit de Grondwet heeft de rechter kunnen aantonen dat de zaak niet meer in handen ligt van het Openbaar Ministerie of de president maar van de strafrechter.

De auditeur militair wil, voordat hij met het requisitoir begint, eerst weten wat er met de overige 25 strafzaken gaat gebeuren. Ook wil hij een tijdspad daaraan gekoppeld hebben.

De Krijgsraad heeft maandagochtend bepaald dat artikel 148 van de Grondwet niet gebruikt mag worden, om voortgang van de rechtzaak te stuiten. Dientengevolge vraagt de Krijgsraad aan de auditeur militair om het requisitoir dat hij sinds 2012 gereed moest hebben per direct te houden. Omdat dat niet kon heeft de Krijgsraad het proces geschorst.

Dit besluit had al op 30 november 2016 genomen moeten worden. Echter moest er een andere datum gekozen worden vanwege ziekte van een lid van de Krijgsraad.

De beslissing van de Krijgsraad is voor president Desi Bouterse enorm belangrijk. De Amnestiewet uit april 2012 heeft het proces wel kunnen schorsen maar niet kunnen stopzetten. Uiteindelijk heeft Bouterse op 29 juni 2016 de procureur-generaal opgedragen de 8 decemberstrafzaken te beëindigen, zonder succes. Ook heeft hij artikel 148 van de Grondwet ingezet omdat de staatsveiligheid in gevaar is gebracht zou zijn.

Bron: de Ware Tijd, Suriname