400 personen preventief gefouilleerd in Kralendijk



DINSDAG, 03 APRIL 2012

KRALENDIJK — Ongeveer 400 mensen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag preventief gefouilleerd in de binnenstad van Kralendijk. Daarbij zijn diverse spullen in beslag genomen. De preventieve fouilleeractie werd gehouden door de politie in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie.

De actie was erop gericht om illegale (vuur)wapens op te sporen, mede in verband met de schiet- en steekpartijen van de afgelopen tijd. Tijdens de actie werd een behoorlijk aantal goederen ingenomen, waaronder (zak)messen, een schaar en op verdovende middelen gelijkend materiaal. Maar er liepen ook personen rond met een kapmes en een honkbalknuppel. Alle betrokkenen deden vrijwillig afstand van deze goederen.

Tijdens de actie zijn ook informatiefolders uitgedeeld aan de gefouilleerden. Daarin wordt uitgelegd dat op grond van de nieuwe wet de politie iedereen mag fouilleren, zonder onderscheid van persoon, die zich op het moment van de gerichte acties in een gebied bevingen. Dat gebied moet wel door de officier van justitie op basis van eerdere voorvallen, voor de duur van maximaal twaalf uur aaneen tot risicogebied zijn verklaard. De politie kan ook voertuigen en bagage onderzoeken. De folder legt ook uit dat wie zich onheus bejegend voelt, schriftelijk beklag kan doen bij het Openbaar Ministerie, Bulevar Julio A. Abraham 2.